βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Αντιαεροπορική-Αντιπυραυλική Άμυνα του Αιγαίου

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 10 Αυγούστου 2009

Του Χρ. Κουτσογιαννόπουλου

Ταξιάρχου ε.α.
Πρώην Δντή Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ
Τον Οκτώβριο του 2003 στο Colorado Springs των ΗΠΑ οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις την αναδυόμενη απειλή χρήσης βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν και μη συμβατικές κεφαλές. Και ενώ οι λεπτομέρειες από τις συζητήσεις αυτές δεν έγιναν γνωστές φαίνεται ότι οι υπουργοί άμυνας της συμμαχίας θεώρησαν ότι το θέμα είναι πρώτης προτεραιότητας και από τότε συνεχίζουν την προσπάθεια για την βελτίωση της αντιπυραυλικής άμυνας των χωρών τους. Η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία στηρίζονται στη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος PATRIOT ενώ η Γαλλία και η Ιταλία στο σύστημα ΑSTER, το οποίο αναπτύχθηκε πρώτα για το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaule και στη συνέχεια για χρήση από το έδαφος. Κάποιες άλλες χώρες = προτίθενται να αποκτήσουν το σύστημα AEGIS για αντιπυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων που έχει την βάση στην θάλασσα. To NATO ως σύνολο ολοκλήρωσε τις διάφορες μελέτες για την πυραυλική άμυνα θεάτρου επιχειρήσεων (TMD) και προχωρεί για την προστασία των δυνάμεων του και των αστικών κέντρων από πυραυλικές απειλές.
Η Τουρκία επίσης μέλος της συμμαχίας επιδιώκει να προμηθευθεί συστήματα αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας θεάτρου επιχειρήσεων κόστους 1 δις δολάρια. Πρόκειται για ένα ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας το οποίο οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ως ένα σύστημα αεράμυνας θεάτρου επιχειρήσεων και αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητες του αρχηγού της Τούρκικης Αεροπορίας. Ενώ αυτά τα οπλικά προγράμματα τρέχουν στις χώρες του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που μπορεί να προέλθει από το Ιράν ή από την Ρωσία, η Ελλάδα αν και αντιμετωπίζει καθημερινά την τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις-παραβιάσεις-παραβάσεις στο Αιγαίο στο θέμα της αντιαεροπορικής -αντιπυραυλικής άμυνας θεάτρου επιχειρήσεων δεν έχει κάνει καμία πρόοδο.
Η απόφαση για την απόκτηση αντιπυραυλικής η αντιαεροπορικής άμυνας ή συνδυασμό και των δύο με αιτιολογικό την αναδυόμενη απειλή που θέτει η Τουρκία με τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά (εχθρική ενεργεία) και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πύραυλων την δικαιολογεί. Η δοκιμαστική βολή του εξελιγμένου πυραύλου TOROS ήταν επιτυχής και εντυπωσίασε όσους την παρακολούθησαν. Το νέο αυτό όπλο τροποποιεί τα στρατιωτικά δεδομένα στο Αιγαίο και οι απειλές κατά της χώρας μας αλλάζουν κατηγορία. Η Τουρκία αποκτά τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε αρκετό βάθος στα μετόπισθεν – βάθος που μέσα σε μερικά χρόνια μπορεί να φθάσει στα 300χλμ ή περισσότερα αφού η τεχνολογία είναι ήδη γνωστή στην Άγκυρα. Με τα 150 χλμ. του πυραύλου της δοκιμής μπορεί να μπουν στο στόχαστρο και να πληγούν μια σειρά στόχων στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο όπως ραντάρ, κέντρα διοίκησης, μονάδες τεθωρακισμένων. Η νέα προστιθέμενη δυνατότητα της Τουρκίας να προσβάλει και με τακτικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα παραμένει απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Βεβαίως η Τουρκική Αεροπορία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο βάρους της Μαχητικής Ισχύος της Τουρκίας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο (Αγαθονησι-Φαρμακονησι-Ρω). Αν και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αριθμό αντιαεροπορικών-αντιβαλιστικών συστημάτων PATRIOT PAC-3 και S-300PMU1 αυτά δεν είναι εντεταγμένα σε κάποιο ενιαίο σύστημα αεράμυνας. Οι εχθρικές δραστηριότητες της Τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του πυραυλικού της προγράμματος και με αφορμή την νέα ηγεσία στο ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ ένας νέος σχεδιασμός απαιτείται για δημιουργία αντιαεροπορικής–αντιβαλλιστικής άμυνας θεάτρου επιχειρήσεων με προτεραιότητα το Αιγαίο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μελέτες των μεγαλυτέρων στρατιωτικών κέντρων ερευνών ότι όποιος αποπειράθηκε να αντισταθμίσει την εναέρια κυριαρχία του αντιπάλου κυρίως με μαχητικά χωρίς ποσοτικά επαρκή χερσαία αντιαεροπορικά συστήματα ηττήθηκε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: