βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Πούτιν: Η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας στο θέμα της τράνζιτ μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με ειδικούς της Valday Grup που κάνουν έρευνες για την Ρωσία, αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία με την Τουρκία στον τομέα της ενέργειας και σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα λάβει τη θέση της Ουκρανίας στον τομέα αυτό.
Η Ρωσία πραγματοποιεί το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Λόγω των πολιτικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τη χώρα αυτή, η Ρωσία επιδόθηκε σε έναν αγώνα αναζήτησης και άλλων δρόμων για τις εξαγωγές αυτές. Η Μόσχα, που σχεδιάζει την κατασκευή του αγωγού North Stream, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη, έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή του South Stream, που θα περνάει από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, με την συναίνεση της Τουρκίας, όσον αφορά τη διαδρομή και τη διέλευση του υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.
Ο Βλαδιμίρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν εξασφάλισε τη συναίνεση της Τουρκίας στη διέλευση του αγωγού South Stream από την δική της ΑΟΖ.
Οι συζητήσεις που έκανε ο Βλαδιμίρ Πούτιν πίσω από κλειστές πόρτες με την Ομάδα Σκέψης Valday, συνεχίζουν να απασχολούν τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και πάλι σενάρια για την επάνοδο του Πούτιν στο Κρεμλίνο, το 2012.
Με βάση δημοσίευμα της The Moscow Times, σε ερώτημα του Aleksander Rahr, στελέχους του γερμανικού ιδρύματος σκέψης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι ο τράνζιτ διάδρομος για τη μεταφορά φυσικού αερίου, αντί από την Ουκρανία, στο εγγύς μέλλον θα περνάει από την Τουρκία.
Επίσης, η εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι ο Πούτιν περιόρισε τη διάρκεια της συνάντησης στις 2,5 ώρες, για να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Εντρογάν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: