Πόθεν Έσχες Κύριε Υπουργέ;
Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 15 Ιουνίου 2010
Αυτές τις μέρες ο τύπος – έντυπος και ηλεκτρονικός – βοά με τα ακίνητα του Τσοχατζόπουλου, γνωστού και με το χαϊδευτικό Άκης. Τα ακίνητα των εκατομμυρίων ευρώ «πάνε κι έρχονται». Ο ταλαιπωρημένος από την ανεργία, την ακρίβεια και τις περικοπές λαός σκανδαλίζεται και εξανίσταται. Ο ίδιος ο Άκης μιλάει για μεθοδευμένη κίνηση «κέντρων» που επιθυμούν την εξόντωσή του (πολιτική, ηθική και σωματική).
Ποιος ήταν ο τρόπος με τον οποίο ψάχναμε μέχρι σήμερα τους κλέφτες πολιτικούς; Ήταν η διερεύνηση ενός σκανδάλου που συγκλόνιζε την κοινή γνώμη. Κατόπιν με την μέθοδο των Εξεταστικών και Προανακριτκών Επιτροπών και τα Ειδικά Δικαστήρια φτάναμε (αν και όταν…) στην διερεύνηση του σκανδάλου και τελικά στην τιμωρία των ενόχων. Πράγματι χρειάζονται αλλαγές στο Σύστημα και στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών (στην αλλαγή του Νόμου ήδη προχωρεί ο Καστανίδης) για να προχωρήσει πιο στέρεα η πολιτική κάθαρση που είναι απαραίτητη στη χώρα μας.
Τι έγινε με τον Τσοχατζόπουλο; Η Ν.Δ. τον είχε κατηγορήσει για σκάνδαλα με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων (π.χ. TOR – M1). Έκανε Εξεταστική Επιτροπή την περίοδο 2004 – 2007 και τελικά δε βρήκε τίποτα. βέβαια γνωρίζουμε ότι για να κατηγορήσεις κάποιον κλέφτη πρέπει να είσαι ο ίδιος καθαρός, γιατί «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!». Αν είσαι ο ίδιος κλέφτης και στείλεις τον αντίπαλο κλέφτη στην «ψειρού» αύριο θα στείλουν και σένα μέσα. Μόνο ένας τίμιος μπορεί να στείλει τους κλέφτες στη φυλακή. Και η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήταν.
Αφού όμως δεν ξεκίνησαν ψάχνοντας από κάποιο σκάνδαλο, πως έφτασαν τα Μ.Μ.Ε. στα ακίνητα του Άκη; Προφανώς κάποιοι θέλανε είτε «να τελειώσουν» τον Άκη, είτε να αποπροσανατλίσουν την κοινή γνώμη από τις Εξεταστικές Επιτροπές που συζητάνε τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Ζήμενς. Μήπως τότε έχει δίκιο ο Άκης; Φαίνεται πως όχι. Η απάντηση θα δοθεί σίγουρα από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Άκη που κάνουν «φύλλο – φτερό» το ΣΔΟΕ. Γι’ αυτό άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, πράγμα ιδιαίτερα σκληρό για έναν που υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του κόμματος.
Και ερχόμαστε στο προκείμενο: Αφού η Πολιτεία έχει ένα αμάχητο όπλο στα χέρια του που της δίνει το δικαίωμα να βρίσκει αμέσως τους κλέφτες πολιτικούς, για ποιον λόγο δεν το χρησιμοποιεί; Για ποιο λόγο αφήνει την πρωτοβουλία σε άγνωστα κέντρα, με αγνώστους σκοπούς και επιδιώξεις, που μπορεί να είναι αντίθετοι με τους σκοπούς της Πολιτείας και του λαού; Το όπλο αυτό είναι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των Υπουργών και ο έλεγχός τους από το ΣΔΟΕ.
Τι πρέπει να γίνει: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης να φτιάξει τον κατάλογο όλων των εν ζωή νυν και πρώην Υπουργών και Υφυπουργών και αφού τον δώσει στην δημοσιότητα να τον παραδώσει στο ΣΔΟΕ με την εντολή να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο και αφού συζητήσει με τους κρινόμενους να εκδώσει εντός ρητού χρονικού διαστήματος (π.χ. 12 μηνών) τα αποτελέσματα. Τόσο απλό. Και έτσι δεν θα βρεθούν μόνο οι επίορκοι που μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα που έγιναν γνωστοί στην κοινή γνώμη, αλλά και αυτοί – που πιθανόν να είναι οι περισσότεροι – που τα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνίσθηκαν να μην έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη. Και αμέσως μετά προχωρούν και σε άλλους καταλόγους (δημοσίων λειτουργών, επιχειρηματιών κ.λ.π.).
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης είναι ο μη έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Και ευθύνονται γι’ αυτό οι δικαστικές αρχές και όλες οι κυβερνήσεις. Η ατιμωρησία των κλεφτών πολιτικών ήταν το τέλειο έγκλημα του συστήματος. Υπήρχε ο νόμος του «πόθεν έσχες» και με ευθύνη των δικαστικών αρχών και των κυβερνήσεων δεν γινότανε ο έλεγχος. Έτσι ο κάθε κλέφτης δήλωνε τα κλοπιμαία (= το έσχες) και οι αρμόδιοι δεν έψαχναν το «πόθεν». Σήμερα όμως που ο Πρωθυπουργός «δε χρωστάει σε κανέναν», όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σ’ αυτόν τον έλεγχο. Έτσι οι όποιοι κατεργάρηδες θα κάτσουν στον πάγκο τους∙ θα πάψει η πολιτική ζωή της πατρίδας μας να είναι έρμαιο σκοτεινών κέντρων και θα πάρουμε πίσω τα κλοπιμαία.
Δημ. Χ. Ράπτης, Χημικός, Πρώην Δ/ντής ΕΛΠΕ
Σχολιάστε