βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Η Τουρκία ‘βγάζει αφρούς’ για τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο χάρτης με τα όρια των ΑΟΖ αναδεικνύει την τεράστια σημασία του ελληνικού χώρου και το έγκλημα του πολιτικού κόσμου, που δεν διεκδίκησε αποτελεσματικά τα δίκαια του Ελληνισμού

Λύσσαξε στην κυριολεξία η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ, για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, που κατέχει το 40% του εδάφους της Κυπριαής Δημοκρατίας, αντέδρασε στην υπογραφή της συμφωνίας και κάλεσε στο υπουργείο εξωτερικών τον Gaby Levy, πρέσβη του Ισραήλ
στην Άγκυρα για επιδοση νότας διαμαρτυρίας. Η Άγκυρα γνωστοποίησε στον πρέσβη του Ισραήλ ότι η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, πριν την εξεύρεση μόνιμης συνολικής λύσης για το θέμα του Κυπριακού.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο και με το Λίβανο.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική της Τουρκίας για το θέμα, η Άγκυρα δείχνει φανερά ενοχλημένη από τη διαδικασία οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου και προσπαθεί να την τορπιλίσει, με το επιχείρημα ότι χωρίς να υπογραφεί μόνιμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων, Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας, δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται η ρύθμιση του θέματος των μεταξύ τους ΑΟΖ.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Τουρκία, δια του υφουπυοργού εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu, φέρεται να δήλωσε στον πρέσβη του Ισραήλ ότι είναι αποφασισμένη να επέμβει με στρατιωτικά μέσα σε οποιαδήπτε απόπειρα ‘μονομερούς’ εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Αν. Μεσογείου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η πολιτική της Άγκυρας στο θέμα αυτό!
Με βάση τις εξελίξεις στο θέμα, ίσως να δίνεται μια απάντηση για την αγωνία εμπλοκής της Τουρκίας στο Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό, με πολιτικά ή ανθρωπιστικά μέσα (βλέπε Μαβί Μαρμαρά), αφού η διευθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της περιοχής, αποδυναμώνει αισθητά τις θέσεις της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας και της Κύπρου στο καυτό θέμα της διεθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, Ελλάδος-Αιγύπτου και Ελλάδος-Τουρκίας.

Ένα Σχόλιο to “Η Τουρκία ‘βγάζει αφρούς’ για τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την ΑΟΖ”

 1. βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" said

  Θα είμασταν μικρόψυχοι, εάν δεν εκφράζαμε τη χαρά μας για τον θετικο χειρισμο , εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας,του θέματος της οριοθέτησης ΑΟΖ.Κύπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ.
  Μηπως και η Ελληνική Κυβέρνηση σκέπτεται να μιμηθεί την Κυπριακη Δημοκρατία στο θεμα ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας;;;
  Δ.Αλευρομάγειρος

  ,—– Original Message —–
  From: Dr. Stylianos Politis
  ToSent: Tuesday, December 21, 2010 9:38 AM
  Subject: RE:

  Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Εξέλιξη συνομιλιών & ΑΟΖ Κύπρου

  Αποστέλλουμε συνημμένως απόσπασμα δελτίου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, μεταξύ άλλων, για την εξέλιξη των συνομιλιών εξαιτίας της εγχείρισης καρδιάς του Ντ. Έρογλου και τις τ/αντιδράσεις στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ.

  Συνημμένα, σελ.δύο (2 )

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

  Αρ.11,20/12/2010

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας
  του Υπουργικού Συμβουλίου

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

  Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

  «[…] Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε σήμερα τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η έγκριση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας για ανάκτηση περιοχής που βρίσκεται στα Πολεμίδια. Είναι ο γνωστός οικισμός Βερεγγάρια. Έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας μετά από διάφορες επαφές και συζητήσεις. Τα δύο μέρη τελικά κατέληξαν σε συμβιβασμό για την αγορά της συγκεκριμένης γης για το συνολικό ποσό των 13.530.000 ευρώ. Πέρα από τον οικισμό Βερεγγάρια, που έχει συνολική έκταση 249.794 τετραγωνικά μέτρα, στην πιο πάνω έκταση περιλαμβάνεται και έκταση 8.798 τετραγωνικών μέτρων και ένα οικόπεδο εμβαδού 364 τετραγωνικών μέτρων. Το πρώτο βρίσκεται νοτιότερα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου και το οικόπεδο βρίσκεται στην ενορία Απ. Ανδρέα στη Λεμεσό. Και τα δύο τεμάχια περιέρχονται στην κατοχή της Δημοκρατίας. Η αξία του οικισμού, όταν θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη, μαζί με την αγοραία αξία και των υπόλοιπων δύο μικρών ακινήτων, υπολογίζεται σε περίπου 50 εκ. ευρώ».

  Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

  Ερώτηση: Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρόβλημα της υγείας του κ. Έρογλου θα επηρεάσει το πρόγραμμα των συνομιλιών μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης;

  Απάντηση: Δεν είμαστε σε θέση να πούμε οτιδήποτε, είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν θα υπάρχουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα η συνάντηση που θα γινόταν αύριο δεν θα γίνει. Από κει και πέρα να αναμένουμε όλοι τις αποφάσεις που θα προκύψουν μέσα από τις επαφές.

  Ερώτηση: Ούτε έγινε συζήτηση από τα Ηνωμένα Έθνη για πιθανή μετάθεση της συνάντησης;

  Απάντηση: Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο.

  Ερώτηση: Οι συναντήσεις των Συμβούλων θα συνεχιστούν;

  Απάντηση: Οι συναντήσεις των Συμβούλων θα γίνουν κανονικά.

  Ερώτηση: Υπάρχει πληροφόρηση ως προς το πότε ο κ. ΄Ερογλου θα είναι σε θέση να επιστρέψει;

  Απάντηση: Όχι ακόμη. Είναι νωρίς. Να αναμένουμε. […]

  Ερώτηση: Υπήρξε μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την ΑΟΖ. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ανακοίνωση;

  Απάντηση: Αυτό είναι κατανοητό, είναι θέση κάθε κυρίαρχου κράτους. Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών είναι θέμα δύο χωρών. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήλθε σε συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ.

  Ερώτηση: Η κίνηση της Τουρκίας να προβεί σε παραστάσεις προς τον Πρέσβη του Ισραήλ πρέπει να μας ανησυχεί;

  Απάντηση: Ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα πλαίσια της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων δεν είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου κράτους. Τονίζω ότι γι’ αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση εργάζεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, του κράτους μας, και ταυτόχρονα με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο να μπορούμε να συνάπτουμε εκείνες τις συμφωνίες που να ενισχύουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αλλά και θα μας δίνουν και τη δυνατότητα πολύ συγκεκριμένα να αξιοποιούμε το όποιο όφελος προέρχεται από την άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πολύ συγκεκριμένα και μεθοδικά εργαστήκαμε για το θέμα της συμφωνίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε το ίδιο μεθοδικά και με τους ίδιους χαμηλούς τόνους να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: