βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Υπερπληθυσμός και Μετανάστευση

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 2 Μαρτίου 2011

 του Δημ.Χρ.Ράπτη *

Σε είκοσι χρόνια η Γη θα έχει περίπου 9 δισεκατομμύρια κατοίκους. Σήμερα με περίπου 7 δις κατοίκους, ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα βόλτα, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας της Γης να θρέψει απεριόριστο αριθμό κατοίκων. Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και πεθαίνουν από πείνα. Γιατί συμβαίνει αυτό σήμερα; Γιατί η Γη δεν έχει άπειρες δυνατότητες παραγωγής τροφής και τώρα πλησιάζει στα όρια της.

Δεν είναι γνωστό πόσα δις κατοίκων μπορεί να θρέφει η Γη. Υπάρχει ένας άνθρωπος που να μπορεί να βεβαιώσει ότι η Γη μπορεί να θρέφει 50, 20 ή 10 δις κατοίκους; Όχι βέβαια. Όσες αποξηράνσεις ελών και να γίνουν, όσο να επεκταθεί η μηχανοκίνητη γεωργία και η σταβλισμένη κτηνοτροφία, όσες επιστημονικές επιτεύξεις και να γίνουν, κάποια στιγμή η τροφή δεν θα φθάνει για όλους. [ Για να μην αναφέρουμε τα τρόφιμα που μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα, που επιτείνει κι άλλο το οξυμένο πρόβλημα.] – Έχουμε λοιπόν εν εξελίξει ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα του πλανήτη μας που είναι: η μεσοπρόθεσμη αδυναμία της Γης να θρέφει τον ανεξέλεγκτα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων της. Αυτό το πρόβλημα δημιουργεί ήδη υποσιτισμό σε Αφρική και Ασία, χιλιάδες θανάτους από πείνα και μεγάλη έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης. Μ’ αυτούς τους ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού της Γης, σε 20 χρόνια εκατομμύρια (δις ίσως) ανθρώπων από την Αφρική και την Ασία θα έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική και θα ζήσουμε σκηνές απερίγραπτης τρέλας (ρατσισμός, αλληλοσφαγή κλπ.). – Βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν προήλθε (μέχρι σήμερα) μόνο από τον υπερπληθυσμό, αλλά και από την φιλελεύθερη έκφραση του καπιταλισμού. Μέχρι πριν μια δεκαετία περίπου, θα έλεγα ότι τα προβλήματα αυτά τα δημιουργούσε μόνο ο φιλελεύθερος καπιταλισμός: δηλαδή η άνευ φραγμών υποταγή των πάντων στο άνευ ορίων κέρδος. Αυτή η έλλειψη φραγμών είναι που δημιούργησε πολέμους, υποσιτισμό, εξαθλίωση, λιμούς σε όλο τον κόσμο.- Αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πλέον δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Ακόμα και αν επικρατήσει παγκοσμίως ένας ιδεώδης κομμουνισμός, όταν η Γη θα έχει 20 δις κατοίκους, τότε οι άνθρωποι δεν θα έχουν να φάνε και θα πεθαίνουν σαν τις μύγες. Επομένως, εκτός από του να εξαλείψουμε τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, πρέπει να εφαρμόσουμε και το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει ακόμα :τον έλεγχο των γεννήσεων. Άλλωστε είναι ένα πρότζεκτ που εφαρμόζεται χρόνια τώρα με τεράστια επιτυχία στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Γης, την Κίνα. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Κίνα εφαρμόζει τον έλεγχο των γεννήσεων πάνω 30 χρόνια. Εξακολουθεί να αυξάνει ο πληθυσμός της (με αργούς ρυθμούς βέβαια), εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Γης και αναμένεται μέσα στον 21ο αιώνα να είναι η πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη.- Αν τα κράτη του κόσμου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπαιρναν απόφαση ότι: κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γεννήσει μόνο δύο παιδιά, τότε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού θα σταματούσε.

Επίσης ο ΟΗΕ και η Διεθνής Κοινότητα θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσες χώρες δεν εφαρμόζουν τον έλεγχο των γεννήσεων. Μια απ’ αυτές θα μπορούσε να ήταν η απαγόρευση εισόδου και η αυτόματη εκδίωξη από των συνόρων όλων των μεταναστών που προέρχονται από χώρες που δεν εφαρμόζουν τον έλεγχο των γεννήσεων.

Μάλιστα σκέφτομαι ότι με τον έλεγχο των γεννήσεων δεν θα λυθεί μόνο το ζωτικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού της Γης, αλλά θα λυθεί σε γενικές γραμμές και το ολιγότερο σημαντικό (αλλά όχι ασήμαντο) πρόβλημα της γενικευμένης μετανάστευσης. Γιατί όταν μια φτωχή οικογένεια έχει να θρέψει δύο παιδιά, τότε κουτσά – στραβά θα τα καταφέρει, ενώ δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να θρέψει 4,6 ή 10 παιδιά.-Βέβαια δεν φτάνει μόνο ο έλεγχος των γεννήσεων. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να σταθούν στα πόδια τους, να αναπτυχθούν. Άλλωστε οι πλούσιες χώρες είναι εν πολλοίς υπαίτιες για την υπανάπτυξη των φτωχών χωρών. Αλλά αυτό βέβαια για να γίνει πρέπει να »εξαφανισθεί» ο νοεφιλελευθερισμός στις πλούσιες χώρες και αυτό είναι ένα καθήκον των λαών των χωρών αυτών.

*Χημικός, Πρ.Δ/ντης ΕΛΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: