βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

ΣΙΜΟΝ ΒΕΙΛ:Για την κατάργηση των κομμάτων

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 14 Ιουλίου 2011

 
ΡΗΞΗ Τ.76
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ το δοκίμιο της Σιμόνης Βέιλ «Για την κατάργηση των κομμάτων» (σελ.63), σε μετάφραση και εισαγωγή του δοκιμιογράφου , ποιητή και ενός από τους πρώτους που μας γνώρισαν το έργο της του Σωτήρη Γουνελά. Η έκδοση περιλαμβάνει σχετικό σχόλιο του Αντρέ Μπρετόν και επίμετρο του φιλόσοφου Αλαίν
. Η Σ.Βέιλ παρότι πέθανε σε ηλικία 34 ετών άφησε πίσω της ένα σημαντικό έργο , μέρος μόνο του οποίου έχει μεταφραστεί στην νεοελληνική. Ο τίτλος του έργου είναι προκλητικός .Αν δεν είχαν διατυπωθεί από ένα αποδεδειγμένα δημοκρατικής προέλευσης πρόσωπο, θα θεωρούσαμε ότι πρόκειται για μια από τις συνηθισμένες ολοκληρωτικές ή αυταρχικές διακηρύξεις .Όμως όταν την επίθεση στα κόμματα την αρθρώνει κάποια με αριστερή θητεία , που μάλιστα είχε δουλέψει ως εργάτρια σε εργοστάσια ,αν και επαγγελματίας φιλόσοφος , με αγώνες στο πλευρό των Δημοκρατικών στον Ισπανικό εμφύλιο και στους Ελεύθερους Γάλλους του Ντε Γκώλ, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τα επιχειρήματά της. Ειδικά στην χώρα μας , που ζούμε τις θλιβερές συνέπειες της κομματοκρατίας, η εξέταση της δυνατότητας μιας διαφορετικής πολιτικής οργάνωσης , αποτελεί πρωταρχικό καθήκον κάθε ανθρώπου , που ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου μας.

Ο Σ.Γουνελάς στον πρόλογό του επισημαίνει : «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ανοιχτοσύνη – σαν κι αυτήν που διέθετε εκείνη – για να σκεφτούμε , όσο είναι καιρός , ότι απαιτείται στην Ελλάδα ένας γενναίος επαναπροσδιορισμός της πολιτικής και του πολιτικού κόμματος , αν θέλουμε να βγούμε κάποτε από το σημερινό αδιέξοδο .Όσο η πολιτική κυριαρχείται από τους οικονομικούς παράγοντες – οι οποίοι στις μέρες μας έχουν καταντήσει αφόρητα πνιγηροί – και από πρόσωπα ανακυκλούμενα στον πολιτικό στίβο και σχεδόν απόλυτα επαγγελματοποιημένα , δεν μπορεί να προωθηθεί ούτε καν τρόπος αυτοκριτικής και αυτοκάθαρσής της»(σελ.14,15).
Η Σ.Βέιλ υποστηρίζει ότι «τα κόμματα είναι οργανισμοί σχηματισμένοι δημόσια και επίσημα κατά τρόπο που να σκοτώνουν μέσα στην ψυχή την έννοια της αλήθειας και της δικαιοσύνης»(σελ. 30), ενώ προσθέτει ότι η «η ουσιαστική τάση των κομμάτων είναι ολοκληρωτική , όχι μονάχα ως προς μια χώρα , αλλά ως προς τον πλανήτη ολόκληρο»(σελ.28).Ο Α.Μπρετόν συμμερίζεται τις απόψεις της γράφοντας ότι είναι «θαυμαστές από κάθε πλευρά για την ευφυΐα τους και την ευγένειά τους ,συνιστούν ένα δριμύ κατηγορώ κατά του εγκλήματος της πνευματικής παραίτησης (της αποκήρυξης των πιο αναπαλλοτρίωτων προνομίων του πνεύματος ) που επιφέρει ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων »(σελ.52).Ο Αλαίν- δάσκαλος του Ρ.Αρόν και του Α.Μωρουά- στο επίμετρό του γράφει ότι η δραστηριότητα της Σ.Βέιλ «δεν υποσχόταν κάτι λιγότερο από μια Ρόζα Λούξεμπουργκ»(σελ.56).
Εύχομαι ο Σ.Γουνελάς να συνεχίσει με το ίδιο κέφι και ενθουσιασμό την μεταφραστική του προσπάθεια , για να μας γνωρίσει σύντομα το υπόλοιπο έργο της Σ.Βέιλ, που δεν έχει εκδοθεί στην χώρα μας.

 Αναρτήθηκε από koutroulis_spyros

3 Σχόλια to “ΣΙΜΟΝ ΒΕΙΛ:Για την κατάργηση των κομμάτων”

 1. Ιωάννης Κόντος said

  Έχω από καιρό προτείνει την άμεση εκλογή υπουργών με μονοετή ή το πολύ διετή θητεία ως μέσο αποδυνάμωσης του κομματικού κράτους.

  ΙΚαθηγητής Ιωάννης Κόντος

  Μου αρέσει!

 2. βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" said

  Συμπληρώνοντας την πρόταση του κου Κόντου, πιστεύω πως είναι αναγκαίες και οι παρακάτω ρυθμίσεις. όπως

  Κατάργηση των κομμάτων ως πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι επιχορηγούνται από το δημόσιο ταμείο, διότι αποτελούν μηχανισμούς παραγωγής ψεύδους, πολιτικών παθών και διαφθοράς. Επιστροφή στο δημόσιο ταμείο των παράνομα προεισπραχθέντων κρατικών επιχορηγήσεων.

  Επανακαθορισμό των βουλευτικών παροχών ή συντάξεων, περιορισμό της εκλογής τους σε μία – δύο θητείες και δικαίωμα ανάκλησης του αξιώματος με ορισμένο αριθμό υπογραφών.

  Κατάργηση ασυλίας των βουλευτών και του νόμου περί μη ευθύνης υπουργών.

  Ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας.

  Εφαρμογή μίας κοινής ενιαίας λίστας υποψηφίων βουλευτών ανεξάρτητα της ιδεολογικής τους προέλευσης.
  Η ανάδειξη νέων προσώπων μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας από την βάση έως τα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης με συμμετοχή όσων καλύπτουν τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις και μικρής διάρκειας θητείες είναι βασική προϋπόθεση εξυγίανσης της πολιτικής ζωής και αναζωογόνησης της ελληνικής κοινωνίας.

  Αφαίρεση δικαιώματος εκλογής ή διορισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, για τα επόμενα 10 χρόνια, όσων αναμίχθηκαν στην πολιτική ζωή τα τελευταία 30 χρόνια έως σήμερα και των παιδιών τους, – γιατί αν δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για αυτή την κατάσταση, σίγουρα την ανέχτηκαν από την στιγμή που δεν κατήγγειλαν τα κακώς κείμενα και δεν παραιτήθηκαν, από τα αξιώματα τους. Παράλληλα δήμευση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων δικών τους και της οικογένειας τους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εφόσον δεν καλύπτουν το πόθεν έσχες, το οποίο θα ελέγχεται από εκλεγμένους δικαστές.

  Δικαίωμα εκλέγειν με κλήρωση για όλους τους έλληνες πολίτες και των δύο φύλων από 20 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική και για ειδικές περιπτώσεις την κοινωνική θητεία τους, επαναλαμβάνω έλληνες πολίτες και των δύο φύλλων, και εκλέγεσθαι από 30 ετών και άνω με προϋπόθεση επαγγελματικής εμπειρίας, για να μην επιτρέψουμε ξανά την δημιουργία επαγγελματιών πολιτικών.

  Επιπλέον για να διασπαστεί η αλληλεγγύη πολιτικών και δικαστών σε θέματα μισθολογικά και άλλα θα ήθελα, όπως παραπάνω αναφέρω εκλεγμένους δικαστές με στελέχωση του σώματος των Δικαστών με κλήρωση προσώπων για 3ετή θητεία, τα οποία θα διαθέτουν επαρκή επαγγελματική εμπειρία ως δικηγόροι ή κατά περίπτωση άλλων ειδικοτήτων. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφτεί το έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης, που έχει παγιωθεί πλέον. Η προοπτική είναι οι δικαστές να εκλέγονται για συγκεκριμένες χρονικά θητείες από νομικούς οι οποίοι ασκούν την δικηγορία.

  Δημήτρης Παπαλεωνίδας

  Μου αρέσει!

 3. Ιωάννης Κόντος said

  Πολύ καλές οι προτάσεις σου Δημήτρη αν και με τις κληρώσεις έχω μερικές επιφυλάξεις.
  Η απόλυτη κατάργηση των κομμάτων δεν χρειάζεται.
  Αν τους αφαιρεθούν όλα τα προνόμια δεν μπορεί να τα εμποδίσοθμε να λειτοθργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες ενώσεις προσώπων και να προβάλουν τις προτάσεις τους είτε ιδεών είτε προσώπων.
  Εν πάση περιπτώσει αν υποστηριχθούν οι απόψεις μας τότε οι λεπτομέρεις θα καθορισθούν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
  Για να δούμε αν το θέμα θα προχωρήσει πέραν του «κούκου» !

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: