βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/02/12

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 23 Φεβρουαρίου 2012

  • FT: «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

 Στo νέο ελληνικό bailout εξακολουθεί να αναφέρεται και σήμερα εκτενώς ο βρετανικός Τύπος με πολλούς αναλυτές αλλά και τις ίδιες τις ε/φ να διατυπώνουν στα κύρια άρθρα τους τις επιφυλάξεις τους, ως την πρώτη αντίδραση μετά την «ανακούφιση» που εκφράστηκε καταρχήν μετά τη συμφωνία.

 Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο των FT (Greek rescue is still a halfway house), με την ε/φ  να σημειώνει ότι με την τελευταία τους απόφαση οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα παραπάνω βήμα – σε σχέση με τις παλαιότερες προσπάθειές τους – προκειμένου να σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία της Ελλάδος, απεδείχθησαν όμως ανεπαρκείς να καταλήξουν σε μία λύση που δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση στο μέλλον.

 Το bailout αποτελεί και το πρωτοσέλιδο της ίδιας ε/φ (Greece races to meet bail out demands) που σημειώνει ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με «αγώνα δρόμου» προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θέτει το bailout, με τους FT να σημειώνουν ότι οι «σκληρή όροι» και τα «αυστηρά χρονοδιαγράμματα» αντανακλούν την «κατάρρευση της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αφού η Ελλάδα καλείται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να ολοκληρώσει μία σειρά από καθόλου δημοφιλή μέτρα, την ώρα που πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν ήδη – «παρά την αισιοδοξία του κ. Βενιζέλου» – ότι η νέα αυτή συμφωνία απλώς αναβάλλει μία ελληνική χρεοκοπία.

 

  • WSJ: ΕΥΡΕΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟ BAILOUT – ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Και ενώ όπως επισημαίνει και το ΒΒC, (Newspaper review: Papers pan latest Greek bailout) διαπιστώνονται από τα βρετανικά ΜΜΕ, «ευρύτατες επιφυλάξεις» για την αποτελεσματικότητα του νέου bailout,

http://www.bbc.co.uk/news/uk-17123277

σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει στο πρωτοσέλιδό της και η WALL STREET JOURNAL, (Despite Pact, Unease lingers for Greece): Ανησυχία ότι αυτή η σκληρή συμφωνία – η οποία έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων είναι μοιραίο να αποτύχει – είναι η πιο ευρεία αντίδραση, πολλοί δε αναλυτές ρωτούν όχι εάν το πρόγραμμα θα διαλυθεί, αλλά πότε, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Stephen Fidler, που παρατηρεί στο ανωτέρω ρεπορτάζ την απουσία οποιασδήποτε «θριαμβολογίας» γύρω από τη νέα συμφωνία, γεγονός το οποίο αποδίδει στο ότι μέσα στη τελευταία διετία έχουν διαψευστεί κατά καιρούς πολλές ελπίδες. Αυτό επισήμανε και ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει πολλές φορές την Ελλάδα να βγαίνει εκτός τροχιάς και πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων είναι στην περίπτωση της Ελλάδας «πολύ μεγάλοι». Επιπλέον επισημαίνει η ίδια εφημερίδα, υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται πιθανότατα ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και την υπομονή των δανειστών της. Η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές πιθανόν και για το υπόλοιπο της δεκαετίας, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης μέχρι τότε και πιθανόν και μετά από αυτό το διάστημα, γεγονός που – σύμφωνα με την WSJ – σημαίνει ότι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί να επανέλθει, πιθανόν ακόμα και μέσα στη χρονιά.

Επιφυλάξεις διατυπώνει και το BBC, Greek debt crisis: Will bailout deal add up?

 http://www.bbc.co.uk/news/business-17121985

  • TIMES: «ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ BAILOUT – ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

«Αμφιβολίες» για την αποτελεσματικότητα του νέου bailout επισημαίνουν και οι TIMES, (Doubts emerge over 237 billion euros Greek bailout deal), παραπέμποντας μάλιστα στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά (του ανθρώπου που θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας), για τον οποίο σημειώνουν ότι «αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα της νέας συμφωνίας, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία εξακολουθήσει να συρρικνώνεται». Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά που είπε ότι χωρίς την ανάκαμψη της  οικονομίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ούτε καν οι άμεσοι στόχοι και ούτε εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με την παρατήρηση ότι οι δηλώσεις αυτές απηχούν τις θέσεις που εξέφρασε και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Βρετανίας Alistair Darling, ο οποίος μιλώντας στο BBC εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι και οι οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί τελικά να αναβληθεί μία χρεοκοπία, παραθέτοντας και δήλωση αναλύτριας της BGC  Partners που επιμένει – με βάση την πορεία των spreads και CDS – ότι η εκτίμηση των αγορών είναι ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει: Σε κάποιο στάδιο στο μέλλον θα καταστεί πιθανόν προφανές ότι το κόστος αυτής της συμφωνίας είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από τα οφέλη και ότι η ελληνική χρεοκοπία αποτελεί μία καλύτερη εναλλακτική. Η ζημιά που προκαλείται με την αναβολή του αναπόφευκτου είναι μεγαλύτερη. Αποφεύχθηκε ο πόνος για το άμεσο μέλλον, αλλά ο πόνος που θα υπάρξει μακροπρόθεσμα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η INDEPENDENT (Doubts over viability of new Greece rescue deal) που παραπέμπει επίσης στις εκτιμήσεις αναλυτών που σημειώνουν ότι το «ιστορικό» πακέτο αφήνει για τους Έλληνες ελάχιστες ελπίδες να δραπετεύσουν από το σπιράλ του θανάτου, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στις δυσοίωνες προοπτικές που διαπιστώνει η «εξαιρετικά εμπιστευτική» έκθεση της τρόϊκα που διέρρευσε χθες

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/doubts-over-viability-of-new-greece-rescue-deal-7282726.html

«Αμφιβολίες» και από τους IRISH TIMES (Second rescue means bleak prospects and much austerity)

http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2012/0222/1224312168883.html

Όπως και από την TELEGRAPH (Battle over EU financial firewall threatens to derail Greek bailout) που επισημαίνει ότι η «μάχη» για την εξασφάλιση μεγαλύτερων κεφαλαίων για την ενίσχυση του ταμείου της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη στήριξη του ευρώ (στην οποία θα κληθούν να συμβάλλου και οι χώρες εκτός ευρωζώνης) απειλεί να εκτροχιάσει την τελευταία αυτή συμφωνία για την Ελλάδα.

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9097004/Battle-over-EU-financial-firewall-threatens-to-derail-Greek-bailout.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: