βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 2 Απριλίου 2012

 Της Βούλας Ξύκη, Δ/ντριας ΑLTER-ART CENTRE

Λέγοντας την λέξη αναπνοή ο νους  μας πάει αυτόματα στην έννοια  : ζωή – θάνατος, ο κύκλος της ζωής.  Η ζωή για να εκπληρώσει τις λειτουργίες, που τη συντηρούν, έχει ανάγκη ενέργειας. Τα είδη καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτής της ενέργειας, είναι το οξυγόνο, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, το νερό, τα μεταλλικά άλατα, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες, οι  ινώδεις ουσίες, κ.α.

Στην ανθρώπινη αναπνοή διακρίνουμε τρεις φάσεις : Η πρώτη, είναι η είσοδος και η έξοδος του ατμοσφαιρικού αέρα στους πνεύμονες, και η ανταλλαγή των αερίων που πραγματοποιείται εκεί. Η δεύτερη,  είναι η μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα και η   τρίτη  φάση είναι η αναπνοή των ιστών δηλαδή η χημική διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στα κύτταρα, όπου συστατικά της τροφής μας οξειδώνονται παράγοντας ενέργεια.

Η διαδρομή του οξυγόνου από την ατμόσφαιρα έως το κύτταρο είναι: Ατμόσφαιρα – μύτη – πνεύμονες – αίμα – λέμφος – ιστοί – κύτταρο. 

Ο εισπνεόμενος ατμοσφαιρικός αέρας, μπαίνοντας από τη μύτη περνά από τα ρουθούνια. Εκεί τα κύτταρα της όσφρησης ερεθίζονται από την παρουσία του εισπνεόμενου αέρα, ερεθίζουν τα επιθήλια που βρίσκονται στο εσωτερικό της μύτης, και παράγουν βλέννα, πάνω στην οποία παγιδεύονται μικροοργανισμοί, σκόνη κ.λ.π.  Η επιγλωττίδα (χόνδρινη βαλβίδα), αποκλείει την είσοδο της τροφής στην αναπνευστική διαδρομή. Ο λάρυγγας, περιέχει δύο πτυχές ιστών, που είναι οι φωνητικές χορδές. Ο ήχος, η φωνή μας, παράγεται με την εκπνοή. Με τον εκπνεόμενο αέρα, δημιουργείται μια παλμική κίνηση που τεντώνονται οι φωνητικές χορδές και παράγουν τον ήχο, ο οποίος τελειοποιείται σε φώνημα ( α,ε,ο,η,ου ) στην κοιλότητα του στόματος ( ηχείο ). Γι αυτό πνιγόμαστε όταν τρώμε και μιλάμε συγχρόνως. Η τραχεία, είναι η δίοδος που μεταφέρει τον αέρα στους πνεύμονες. Διαιρείται σε δυο βρόγχους, που μπαίνοντας στους πνεύμονες, χωρίζονται σε παρακλάδια, που με τη σειρά τους υποδιαιρούνται για να καταλήξουν σε μικρούς σάκους με λεπτό τοίχωμα, που ονομάζονται κυψελίδες. Οι κυψελίδες  αποτελούν τους πνεύμονες. Εδώ, γίνεται η ανταλλαγή των αερίων.

Η αναπνοή των πνευμόνων αποτελείται από την εισπνοή και την εκπνοή όπου ενεργοποιούνται οι μεσοπλεύριοι μύες και το διάφραγμα. Οι μεσοπλεύριοι μύες βρίσκονται ανάμεσα στις πλευρές  στο  έσω και έξω τοίχωμα. Το διάφραγμα αποτελείται από ινώδη ιστό και μυώνες, το σχήμα του είναι σαν ανοικτή ομπρέλα, ξεκινάει από το στέρνο, αγκαλιάζει εσωτερικά τις πλευρές και κατεβαίνει προς τα κάτω έως και τον 12ο θωρακικό σπόνδυλο. Είναι σαν να χωρίζει τους πνεύμονες και την καρδιά, από τα όργανα της κοιλιάς. Το διάφραγμα είναι σημαντικός αναπνευστικός μυς.   Στο στάδιο της εισπνοής, συσπώνται οι εξωτερικοί μεσοπλεύριοι μύες, οι πλευρές ανεβαίνουν προς τα πάνω και έξω και το διάφραγμα τεντώνει κατεβαίνοντας. Οι δύο αυτές κινήσεις μειώνουν την εσωτερική πίεση του αέρα μέσα στους πνεύμονες κι έτσι ο αέρας μπαίνει μέσα στους πνεύμονες. Στο στάδιο της εκπνοής, συσπώνται οι εσωτερικοί μεσοπλεύριοι μύες, οι πλευρές κατεβαίνουν προς τα κάτω, τα όργανα της κοιλιάς σπρώχνουν το διάφραγμα προς τα πάνω,  το διάφραγμα χαλαρώνει κι έρχεται στην αρχική του θέση. Οι πνεύμονες με την σειρά τους συστέλλονται κι ο αέρας εξέρχεται δημιουργώντας την εκπνοή.

 Από την εμπειρία της δουλειάς μας, έχουμε παρατηρήσει, ότι, στην σημερινή εποχή που όλα βιάζονται και τρέχουν, παραβιάζουμε τον ρυθμό της  αναπνοής μας. Πιο συγκεκριμένα, παραβιάζουμε την χρονική διάρκεια της εκπνοής. Εκπνέουμε λίγο και κοφτά ή σχεδόν καθόλου με συνέπεια, ο εισπνεόμενος αέρας να είναι ελάχιστος. Όπως έχουμε πει, εισπνέοντας,  ο αέρας – οξυγόνο – πηγαίνει μέσα από τους βρόγχους στους πνεύμονες δηλαδή στις κυψελίδες. Το οξυγόνο περνά στο αίμα μέσα από τα τοιχώματα των κυψελίδων, αντικαθιστώντας το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλει το αίμα μέσα στις κυψελίδες. Αυτή είναι η ανταλλαγή των αερίων. Το καθαρό και πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, η καρδιά αναλαμβάνει να το διοχετεύσει σε όλο μας το σώμα.     Από ειδικές μελέτες έχει φανεί ότι εκπνεόμενος αέρας περιέχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου που δεν έχει προλάβει να περάσει στο αίμα. Ενώ μια παρατεταμένη εκπνοή δίνει την δυνατότητα στον αέρα να παραμείνει περισσότερο χρόνο στις κυψελίδες, να αυξηθεί ο όγκος των ανταλλασσόμενων αερίων και να μεγαλώσει η ποσότητα του διοξειδίου στην  εκπνοή. Η παρατεταμένη εκπνοή, αυτόματα παρατείνει και την εισπνοή. Έχοντας υπ όψιν ότι οι πλευρές  στην πρόσθια επιφάνεια του σώματος, αρθρώνονται στο στέρνο και στην  οπίσθια επιφάνεια  αρθρώνονται στις αποφύσεις των 12 θωρακικών σπονδύλων, είναι εύκολο να φανταστούμε πόσο ωφέλιμος είναι  ο σωστός ρυθμός αναπνοής, στην σωστή στάση της πλάτης, στην σωστή στάση της λεκάνης και των ποδιών, αλλά και στην   σωστή στάση του αυχένα. Η σωστή στάση του αυχένα, δίνει το σωστό άνοιγμα στον λάρυγγα, τον σωστό ήχο στη φωνή, την καλύτερη εκφορά  του λόγου, την σωστή επικοινωνία με τον συνάνθρωπο. Η επικοινωνία στην εποχή μας όσο πάει χάνεται.

 Ο σύγχρονος άνθρωπος παρ ότι έχει περισσότερες ανέσεις κι ευκολίες, κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, φοβάται πιο εύκολα,  γίνεται πιο ανασφαλής, αφήνεται στη μοναξιά του, προσβάλλεται από ανεξήγητους κι έντονους πόνους, τσακώνεται και δημιουργεί εχθρικό κλίμα στο γύρω περιβάλλον του χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή αιτία τις περισσότερες   φορές. Κι όλα αυτά γιατί παραβιάζει  την  φυσική χρονική διάρκεια του ρυθμού της αναπνοής  του. Πως όμως ο άνθρωπος θα μπορούσε να φέρει λίγη αρμονία μέσα του ;

Ας προσπαθήσουμε να παρατείνουμε χρονικά  τον ρυθμό της εκπνοής μας. Όταν αρχίζω να εκπνέω πιο αργά, αυτόματα αυξάνει και ο χρονικός ρυθμός της εισπνοής, δηλαδή περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς. Όταν οι ιστοί οξυγονώνονται συμπτώματα πόνων ή ασθένειες, καθώς και νοητικές ανωμαλίες, που οφείλονται στην ελλιπή οξυγόνωση, δεν εμφανίζονται. Ο εγκέφαλος, για να λειτουργεί αρμονικά, έχει ανάγκη από μια επαρκή οξυγόνωση, όπως και όλο το σώμα έχει την ίδια ανάγκη  για να παράγει την απαραίτητη ενέργεια. Με την επαρκή οξυγόνωση μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η παροχή του αίματος γίνεται  φυσιολογική. Η ευερεθιστικότητα, ο θυμός, η ζήλια, η ανταγωνιστικότητα, η πλεονεξία κ. α. είναι αποτελέσματα    ανεπαρκής  αναπνευστικής  λειτουργίας. Όταν η αναπνοή γίνει αρμονική, ο αρνητικός  ερεθισμός του νου είναι αδύνατος. Οι καταστάσεις δυσαρμονίας του σώματος και του νου οφείλονται στην συνεχή αντιπαράθεσή τους. Κάθε νοητική δυσαρμονία επηρεάζει το σώμα και κάθε σωματική δυσαρμονία επηρεάζει τον νου. Με την αρμονική αναπνοή η σκέψη και  αποφάσεις μας γίνονται σαφείς στους απέναντί μας. Αποφεύγω τα επιπόλαια λάθη και τις παρεξηγήσεις, δεν επιτρέπω στο στρες και το άγχος να με κυριεύουν, νευριάζω, τσακώνομαι λιγότερο, προστατεύω τις σχέσεις μου και τον εαυτό μου. Με την αρμονική αναπνοή, ενεργοποιούνται πολλά κέντρα του οργανισμού, νευρικά, ενδοκρινικά, λεμφικά, κ. α. κι έτσι, σιγά αλλά σταθερά, η υγεία καλυτερεύει, εξαφανίζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι παράλογες επιθυμίες και ανάγκες, η καθιστική ζωή, το καταναλωτικό άγχος, το βόλεμα, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα γλυκά, ο καφές, η+ κακή διατροφή, κ.α. που είναι τεχνητά ερεθίσματα ευεξίας. Μήπως είναι καιρός να γνωρίσω και ν αποκτήσω την αυθεντική εσωτερική μου αρμονία χωρίς υποκατάστατα και να χαρώ τη ζωή μου απολαμβάνοντας   τα αγαθά που απλόχερα μου προσφέρει η ίδια, χωρίς άγχος και ενοχές; Μήπως   είναι καιρός ν αρχίσω να συνεργάζομαι με το σώμα μου, δίδοντας του περισσότερη προσοχή, φροντίδα, προστασία και αγάπη ; Το σώμα μας έχει την δική του σοφία και γνώση. Ας γίνουμε μαθητές του.  

Αν πραγματικά θέλουμε ν αποκτήσουμε μια αρμονική διαβίωση μαζί του, θα διαπιστώσουμε πως οξύνεται και πλαταίνει η ευαισθησία και συνειδητότητα μας, για περισσότερη υγεία, απόλαυση, ευχαρίστηση και αληθινή χαρά. Πόσο γρήγορα θα εγκαταλείψουμε τη στάση  αδυναμίας μας, απέναντι στις παράλογες  επιθυμίες που μας προκαλούν. Δεν γίνεται να υποκύπτουμε στις επιθυμίες μας για πάντα. Αν αυτό συμβαίνει, πολύ γρήγορα, ο νους και το σώμα θα καταστραφούν.

Ας προκαλέσουμε τώρα εμείς τον εαυτό μας, στην πρόσκληση για μια όλο και πιο πλατιά συνείδηση ζωής,.. για πάντα. Ας μείνουμε  φίλοι με το σώμα μας και όχι εχθροί.

Βούλα Ξύκη – Φυσιοθεραπεύτρια

Θεραπεύτρια  Shiatsu Massage – Bowtech – Craniosacral

http://www.alter-art.eu

e-mail: info@alter-art.eu/ vouxian@gmail.com

 

______________________________________________________________________

 

* Tην χρησιμότητα της αναπνοής διδάσκει η Βούλα Ξύκη  μέσα από τα σεμινάρια του «ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: