βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

ΣΕ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 20 Απριλίου 2012

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος – Πολιτειολόγος

Συμπληρώνονται αύριο (21-4-2012) 45 χρόνια από την σήψη και πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Κατά καιρούς έχουν επιχειρηθεί από πολλούς να εμφανίσουν τα αίτια, τα οποία προκάλεσαν την επιβολή και επικράτηση της Δικτατορίας στη Χώρα μας.

Θα ήταν κοινοτυπία η αναφορά στις αφορμές και τα αίτια αυτής της «επιτυχίας» (sic) των Συνταγματαρχών!

Βιβλία και άρθρα μπορεί κανείς να αναζητήσει πάμπολα για μια σφαιρική ενημέρωση.

Ο λόγος στην αποφράδα ημέρα σήμερα δεν είναι μόνο επετειακός ή αφιερωματικός εις ανάμνηση της … επταετίας του γύψου!

Ο λόγος είναι καθαρά πολιτικός.Εξαιτίας της Οικονομικής συγκυρίας, την οποία διέρχεται η Χώρα μας και οι συνάνθρωποί μας, πολλοί απερίσκεπτα, επιπόλαια, ορισμένοι δε σκόπιμα, διατυπώνουν την .. εύκολη άποψη, ότι για όλα φταίει το Σύστημα, δηλαδή το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα.

Πολλοί δε προπετείς ή και νοσταλγοί για τα χαμένα ίσως συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να εκστομίσουν την γνωστή φράση «ένας Λοχίας ή Συνταγματάρχης μας χρειάζεται»!…

Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Σύστημα, δηλαδή το Πολίτευμα της Δημοκρατίας μπορεί να είναι … «το χειρότερο με εξαίρεση όλα τα άλλα» κατά τη γνωστή έκφραση του Ουϊνστον Τσώρτσιλ, αλλά δεν παύει να είναι το ανθρωπινότερο και το πλέον ελεγχόμενο, εν αντιθέσει με όλα τα άλλα.

Στις Δικτατορίες τα πάντα «σκιάζει η φοβέρα και πλακώνει η σκλαβιά» για να παραλλάξουμε τον Εθνικό μας Ποιητή Διονύσιο Σολωμό, κατά γραμματική πτώση και χρόνο.

Άρα δεν είναι το Σύστημα η αιτία του κακού, αλλά το Πολιτικό Προσωπικό, που υπηρετεί αυτό το Σύστημα.

Δεν φταίει π.χ. ο Δικομματισμός, αλλά οι ανάξιοι εκπρόσωποι του Δικομματισμού, αλλά και πάλι όχι όλοι.

Αυτά για να είμαστε δίκαιοι. «Δεν είναι όλα τα δάκτυλα ίδια», όπως λέει, πολύ σοφά, ο Λαός μας.

Αλλά για να έρθουμε στην πυρήνα αυτής της κριτικής.

Η άποψη που διατυπώνεται και, εν πολλοίς δικαίως, είναι ότι, ένα τμήμα του Πολιτικού Προσωπικού, μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή την χρεοκοπία της Χώρας και την Οικονομική εξαθλίωση του 1/3 (κατ’άκραν επιείκια) του Ελληνικού Λαού.

Ως κύρια δε αιτία αυτής της κατάστασης, θεωρεί μεγάλο ποσοστό, του Ελληνικού Λαού και συνακόλουθα του Εκλογικού Σώματος τη διαφθορά και την ρεμούλα των Πολιτικών.

Πριν αναφερθούμε στην Οικονομική διαφθορά των Πολιτικών πρέπει να αναφερθούμε στη διαφθορά γενικότερα, όπως αποκαλύπτεται, έστω και με δυσκολία, σε όλο το πυραμοειδές σχήμα της Κοινωνίας σε όλη τη διαστρωμάτωσή της.

–      Ρεμούλα στο εμπόριο πετρελαιοειδών

–      Φοροδιαφυγή, φοροκλοπή στο ελεύθερο εμπόριο

–      «Φακελάκια» στην υγεία

–      Διαφθορά στην πολεοδομία

–      Συναλλαγή στην Εφορία

Για να αναφερθούμε, ενδεικτικά, σε ορισμένες κατηγορίες οικονομικών ατασθαλιών, που είναι πέραν των Πολιτικών. Αλλά επειδή ίσως υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα ισχυριστούν ότι αυτά συμβαίνουν επί Δημοκρατικής Διακυβέρνησης και υπό την σκέπη ή και προστασία της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, αντί άλλων θα παραθέσουμε μικρά αποσπάσματα σκανδάλων της επταετίας, της Χούντας των Συνταγματαρχών εις ανάμνηση της αποφράδας επετείου, όπως δημοσιεύτηκαν στην στήλη του Ιού της εφημερίδας «     ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Και τούτο γιατί στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα : Ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των Δικτατόρων, που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την Εξουσία το 1967 για να επιστρέψουν σαν βρεγμένες γάτες «στους πολιτικούς».

Ιδού μερικά αλλά ενδεικτικά παραδείγματα :

α) Απολαβές και «ασυλία»

 

ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΠΡΆΓΜΑ ΠΟΥ ΦΡΌΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΟΙ ΗΓΈΤΕΣ ΤΗΣ ΧΟΎΝΤΑΣ ΉΤΑΝ ΝΑ «ΑΥΓΑΤΊΣΟΥΝ» ΤΑ ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΆ ΤΟΥΣ.


ΜΕ ΤΟΝ Α.Ν. 5 ΤΟΥ 1967 Ο ΜΙΣΘΌΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΆΣΤΗΚΕ ΑΠΌ 23.600 ΣΕ 45.000 ΔΡΑΧΜΈΣ, ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΏΝ ΑΠΌ 22.400 ΣΕ 35.000 ΔΡΑΧΜΈΣ, ΕΝΏ ΘΈΣΠΙΣΑΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΊΑ ΕΚΤΌΣ ΈΔΡΑΣ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ.

ΕΠΊΣΗΣ ΘΕΣΜΟΘΈΤΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΤΟΥΣ ΑΣΥΛΊΑ ΜΕ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΆ ΚΟΥΚΟΥΛΏΜΑΤΑ ΝΑ ΜΟΙΆΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ (Ν.Δ. 802/30-12-1970 ΠΕΡΙΕΊΧΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΉ ΔΙΆΤΑΞΗ (ΠΑΡ. 48), ΒΆΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΊΑΣ «ΔΊΩΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΎ Ή ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ ΤΗΣ ΧΟΎΝΤΑΣ» ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΜΌΝΟ ΜΕ  ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΩΝ… ΣΥΝΑΔΈΛΦΩΝ ΤΟΥΣ.

 

β) Τα μαύρα κρέατα

 

ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΆΝΔΑΛΟ «ΜΠΑΛΌΠΟΥΛΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΌ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ ΕΜΠΟΡΊΟΥ (ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΈΝΟ ΠΡΌΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ) ΖΑΦΕΊΡΙΟ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΌΠΟΥΛΟΥ.

 

Ο ΜΠΑΛΌΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΆΣΤΗΚΕ ΣΕ 3,5 ΧΡΌΝΙΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗ, ΠΟΙΝΉ ΠΟΥ ΤΟ 1976 ΜΕΙΏΘΗΚΕ ΣΕ 14 ΜΉΝΕΣ. ΔΕΝ ΔΙΏΧΘΗΚΕ, ΑΝΤΊΘΕΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΊΔΟΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΈΚΑΝΕ ΕΥΡΎΤΕΡΑ ΔΙΆΣΗΜΟ: ΤΟ «ΜΠΑΛΌΣΗΜΟ» ΠΟΥ (ΦΈΡΕΤΑΙ ΝΑ) ΕΙΣΈΠΡΑΤΤΕ ΩΣ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΤΟΥ ΕΟΤ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΎΚΛΙ «Ο ΚΎΡΙΟΣ 10%».

 

γ) Η «νέα φαυλοκρατία»

 

Η ΔΥΣΟΣΜΊΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΌΤΑΝ ΩΣΤΌΣΟ ΣΤΑ ΚΡΈΑΤΑ. ΕΠΤΆ ΜΉΝΕΣ ΜΕΤΆ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΌΠΗΜΑ, Ο ΕΚΔΌΤΗΣ ΤΟΥ «ΕΛΕΎΘΕΡΟΥ ΚΌΣΜΟΥ» (ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΌΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΉΣ ΤΗΣ ΧΟΎΝΤΑΣ) ΣΆΒΒΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΊΤΑΙ ΓΡΑΠΤΆ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΌ ΤΟΥ ΠΆΤΡΩΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ: «ΛΥΠΟΎΜΑΙ, ΔΙΌΤΙ ΕΊΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΣ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΎΣΩ ΚΑΙ ΈΝΑ ΆΛΛΟ ΕΚΤΆΚΤΩΣ ΛΥΠΗΡΌΝ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟΝ. ΕΝΕΦΑΝΊΣΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΎΣΣΕΤΑΙ ΜΊΑ ΝΈΟ-ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΊΑ (ΑΤΟΜΙΚΆ ΡΟΥΣΦΈΤΙΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑΊ ΕΞΥΠΗΡΕΤΉΣΕΙΣ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΉΣΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΏΝ, ΑΤΟΜΙΚΉ ΠΡΟΒΟΛΉ ΚΟΚ)» («ΑΡΧΕΊΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ», Τ.7ΟΣ, Σ.50).

 

ΠΑΡΆ ΤΗ ΣΤΕΝΉ ΣΧΈΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΏΣ, Ο ΚΩΣΤΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΉΡΗΣΕ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΓΝΏΜΗ ΜΈΧΡΙ ΤΈΛΟΥΣ. ΑΝΑΛΎΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΚΈΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1973 ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΝΊΖΕΙ ΠΩΣ «ΕΊΧΕ ΥΠΟΣΤΕΊ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΏΣ ΚΑΙ ΑΥΤΌΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΏΣ ΗΘΙΚΉΝ ΦΘΟΡΆΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΊΔΗΣΙΝ ΤΩΝ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ. ΜΕΓΆΛΗΝ ΖΗΜΊΑΝ ΤΟΥ ΈΚΑΜΕ Η ΣΎΖΥΓΌΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΑΞΊΑΡΧΟΣ Μ. ΡΟΥΦΟΓΆΛΗΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΊΟΝ ΕΊΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΉΣΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΠ. ΕΚΑΜΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΆΣ ΕΝΕΡΓΕΊΑΣ (ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΊ ΓΆΜΟΙ, ΘΟΡΥΒΏΔΕΙΣ ΔΕΞΙΏΣΕΙΣ, ΔΗΜΌΣΙΑΙ ΕΜΦΑΝΊΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΛΟΥΣΊΟΥΣ, ΕΠΊΔΕΙΞΙΣ ΠΛΟΎΤΟΥ ΚΛΠ). ΜΟΙΡΑΊΟΝ ΡΌΛΟΝ ΈΠΑΙΞΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΜΒΡΟΊ ΩΡΙΣΜΈΝΩΝ ΠΑΡΑΓΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΏΤΟΣ (ΤΟΥ Κ. Σ. ΠΑΤΤΑΚΟΎ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ). ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΉΘΗ ΜΊΑ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΉ ΑΤΜΌΣΦΑΙΡΑ ΣΚΑΝΔΆΛΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑΝ ΔΕΝ ΔΥΝΆΜΕΘΑ ΑΚΌΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΩΜΕΝ ΜΈΧΡΙ ΠΟΊΟΥ ΣΗΜΕΊΟΥ ΑΝΤΑΠΕΚΡΊΝΕΤΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ. ΠΆΝΤΩΣ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΊΑ ΥΠΉΡΧΕ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ» (ΌΠ.Π., Σ.203-5).

 

‘ΙΔΙΑ ΓΕΎΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΊΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΎ -ΤΌΤΕ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΑ ΘΕΌΔΩΡΟΥ ΚΟΥΛΟΥΜΠΉ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΊΜΑΧΟ ΜΕΤΑΞΙΚΌ ΥΠΟΥΡΓΌ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟ ΜΑΝΙΑΔΆΚΗ (27.8.71): «ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΌ; ΤΟΝ ΡΏΤΗΣΑ. Η ΑΠΆΝΤΗΣΉ ΤΟΥ ΉΤΑΝ ΝΑ ΤΡΊΨΕΙ ΤΑ ΔΆΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΎ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΎ, ΥΠΟΝΟΏΝΤΑΣ ΌΤΙ ΔΩΡΟΔΟΚΟΎΝΤΑΙ» («ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΎ», Σ.116-7).

 

δ) Άλλες φαυλότητες

 

  • Ο ΜΑΚΑΡΈΖΟΣ ΔΙΌΡΙΣΕ ΥΠΟΥΡΓΌ ΓΕΩΡΓΊΑΣ (ΚΙ ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΒΟΡΕΊΟΥ ΕΛΛΆΔΟΣ) ΤΟΝ ΚΟΥΝΙΆΔΟ ΤΟΥ, ΑΛΈΞΑΝΔΡΟ ΜΑΤΘΑΊΟΥ.

    * Ο ΛΑΔΆΣ ΈΚΑΝΕ ΤΟΝ ΈΝΑ ΞΆΔΕΡΦΌ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΉ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΆΛΛΟ Γ.Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ.

    * Ο ΓΑΜΠΡΌΣ ΤΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΎ ΑΝΤΡΈΑΣ ΜΕΪΝΤΆΣΗΣ ΕΠΙΔΌΘΗΚΕ ΣΕ ΜΠΊΖΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΉΜΟ ΑΘΗΝΑΊΩΝ –ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΥΠΌΓΕΙΟΥ ΓΚΑΡΆΖ ΤΗΣ ΚΛΑΥΘΜΏΝΟΣ ΜΈΧΡΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΉ ΜΕΛΈΤΗ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΑΚΙΝΉΤΟΥ, ΎΨΟΥΣ 1.109.000 ΔΡΧ.

    * ΤΑ ΑΔΈΡΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΎ ΒΟΛΕΎΤΗΚΑΝ ΚΙ ΑΥΤΆ. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΌΣ ΑΚΌΛΟΥΘΟΣ, Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΊΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌΣ ΔΙΟΙΚΗΤΉΣ ΑΤΤΙΚΉΣ ΚΑΙ «ΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΡΆ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΏ». Ο ΧΑΡΆΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΉΘΗΚΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΊΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΉ ΙΕΡΑΡΧΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΆΒΕΙ Γ.Γ. ΔΗΜ. ΤΆΞΕΩΣ. ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΎΜΑΤΑ ΒΑΘΜΟΦΌΡΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΈΝΟΥ ΤΟΥ, «ΜΈΝΕΙ ΓΝΩΣΤΌΣ ΣΑΝ ‘ΜΠΟΝ ΦΙΛΈ’ ΓΙΑΤΊ, ΤΥΛΙΓΜΈΝΟΣ ΣΕ ΧΕΙΜΩΝΙΆΤΙΚΟ ΠΑΛΤΌ, ΤΡΈΧΕΙ ΝΎΚΤΑ ΜΑΖΊ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΎΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ ΠΌΛΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΠΑΡΈ ΣΑΝ ΓΚΆΓΚΣΤΕΡΣ ΚΑΙ ΤΡΏΓΟΥΝ ΦΙΛΈΤΟ» (ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΕΜΠΈΛΑΣ, «Ο ΘΡΉΝΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΦΎΛΑΚΑ», ΑΘΉΝΑ 1998, Σ.118).

 

ΕΙΔΙΚΉ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΣΚΑΝΔΆΛΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΎΝ ΟΙ ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΕΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΉΣΕΙΣ «ΗΜΕΤΈΡΩΝ». ΤΟΝ ΠΡΏΤΟ ΚΑΙΡΌ ΜΕΤΆ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΊΤΕΥΣΗ ΤΟ ΘΈΜΑ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΤΑ ΜΜΕ, ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΊΣ ΌΜΩΣ ΛΌΓΟΥΣ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΈΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΟΥΔΈΠΟΤΕ ΕΡΕΥΝΉΘΗΚΑΝ ΣΕ ΒΆΘΟΣ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΆ ΕΊΝΑΙ ΔΥΟ ΈΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΤΌΤΕ ΑΡΧΗΓΟΎ ΤΗΣ ΚΥΠ ΜΙΧΑΉΛ ΡΟΥΦΟΓΆΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΆΛΥΨΕ Ο «ΤΑΧΥΔΡΌΜΟΣ» (29.8 ΚΑΙ 12.9.74), ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΟΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΌ ΦΑΚΈΛΩΜΑ «ΔΑΝΕΊΩΝ ΆΤΙΝΑ ΘΕΩΡΟΎΝΤΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΆ Ή ΕΠΙΣΦΑΛΉ», ΚΑΘΏΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΌΝΤΩΝ ΠΟΥ «ΠΑΡΕΝΈΒΗΣΑΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΉΓΗΣΉ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΌ ΎΨΟΣ ΤΩΝ «ΧΟΡΗΓΗΘΈΝΤΩΝ» ΔΑΝΕΊΩΝ ΉΤΑΝ 1.519.000.000 ΔΡΧ. ΚΑΙ ΤΩΝ «ΥΠΌ ΈΓΚΡΙΣΙΝ» 1.644.000.000 ΔΡΧ.

 

ε) Οι συμβάσεις

 

ΤΟ ΦΙΛΈΤΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΆΛΩΝ ΤΗΣ «ΕΠΤΑΕΤΊΑΣ» ΥΠΉΡΞΑΝ ΩΣΤΌΣΟ ΟΙ ΜΕΓΆΛΕΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΈΣ» ΣΥΜΒΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΌΔΟΥ.

* Η πρώτη υπογράφηκε με την αμερικανική πολυεθνική Litton (15.5.67), για «παροχήν υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως ορισμένων περιοχών εις Κρήτην και Δυτικήν Πελοπόννησον» (ΦΕΚ 1972/Α/88). Είχε προταθεί το 1966 απ’ την κυβέρνηση των αποστατών (κυρίως τον Μητσοτάκη), αλλά η Βουλή δεν τόλμησε να την ψηφίσει. Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο (συν κέρδος 11%) και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια.

Στην πράξη, η εταιρεία αρκέστηκε να ξεκοκκαλίζει τα ποσοστά επί των …εξόδων της: «Το κέρδος μας είναι φυσικά δυσανάλογα μεγάλο», παραδεχόταν (στις ΗΠΑ) ο υπεύθυνος του προγράμματος, «επειδή δεν έχουμε κάνει βασική επένδυση. Η επένδυση είναι το καλό μας όνομα». Τελικά η σύμβαση λύθηκε στις 15.10.69, με καταβολή από το κράτος των δαπανών της εταιρείας -συν 11%- ακόμη και κατά την …«περίοδο τερματισμού» (ΦΕΚ 1969/Α/268). Επίσημη δικαιολογία: «αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής εξωτερικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν» (Βήμα, 16.10.69).

 

  • ΜΗΤΈΡΑ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΏΝ ΥΠΉΡΞΕ ΩΣΤΌΣΟ ΤΟ ΝΤΈΡΜΠΙ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΆΝΩΝ (ΩΝΆΣΗΣ, ΝΙΆΡΧΟΣ, ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΆΝΝΗΣ, ΑΝΔΡΕΆΔΗΣ, ΛΆΤΣΗΣ Κ.Ά) ΓΙΑ ΤΟ 3Ο ΔΙΫΛΙΣΤΉΡΙΟ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ. Ο ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ ΤΆΧΘΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΆ ΥΠΈΡ ΤΟΥ ΩΝΆΣΗ, ΣΕ ΒΊΛΑ ΤΟΥ ΟΠΟΊΟΥ (ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΉΣΙ) ΈΜΕΝΕ ΑΝΤΊ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΎ ΕΝΟΙΚΊΟΥ, ΕΝΏ Ο ΜΑΚΑΡΈΖΟΣ ΥΠΈΡ ΤΟΥ ΝΙΆΡΧΟΥ. Η ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ ΈΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΆΚΡΑ, ΜΕ ΑΠΌΠΕΙΡΕΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΆΤΩΝ ΚΙ ΈΚΤΑΚΤΟΥΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΎΣ. ΤΕΛΙΚΆ Ο ΩΝΆΣΗΣ ΤΑ ΠΑΡΆΤΗΣΕ, ΑΚΥΡΏΝΟΝΤΑΣ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΕΙΏΔΗ» ΣΎΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΥΠΟΓΡΆΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΊΡΝΟΝΤΑΣ ΠΊΣΩ ΤΗΝ ΕΓΓΎΗΣΉ ΤΟΥ, ΤΟ 3Ο ΔΙΫΛΙΣΤΉΡΙΟ ΜΟΙΡΆΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑΞΎ ΑΝΔΡΕΆΔΗ ΚΑΙ ΛΆΤΣΗ (ΦΕΚ 1972/Α/130) ΚΙ ΈΝΑ 4Ο ΠΑΡΑΧΩΡΉΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΆΝΝΗ (ΦΕΚ 1972/Α/181).

 

στ) Το «Τάμα του Έθνους»

 

ΥΠΉΡΞΕ ΊΣΩΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΌΤΕΡΟ ΣΚΆΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΧΟΎΝΤΑΣ: Ο ΤΈΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΌΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΊΑΣ ΜΙΑΣ «ΕΛΛΆΔΟΣ ΕΛΛΉΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ» ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΊΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΆΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΆΦΡΙΣΜΑ ΥΠΈΡΟΓΚΩΝ ΔΗΜΌΣΙΩΝ ΚΟΝΔΥΛΊΩΝ.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1968 ο Παπαδόπουλος εξήγγειλε την ανέγερση ενός μνημειώδους ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια –ως εκπλήρωση, υποτίθεται, της σχετικής υπόσχεσης της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς το Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα άλλωστε με τη χουντική προπαγάνδα, η «επανάστασις» της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν παρά η άμεση συνέχεια -και ολοκλήρωση- του 1821.

Το έργο εγκρίθηκε στις 5.1.69 σε κοινή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου και αρχιεπισκόπου. Για την επίβλεψή του συστήθηκε το Μάιο μια «Ανώτατη Επιτροπή» με πρόεδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους υπουργούς Εσωτερικών Στ. Πατττακό, Συντονισμού Ν. Μακαρέζο, Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Εργων Κ. Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Προεδρίας Κ. Βοβολίνη. Ενα δεύτερο σώμα, το «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο», αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΕΜΠ, το δήμαρχο Αθηναίων, το Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής. Στο εγχείρημα μετείχε, με άλλα λόγια, σύμπασα η ανώτατη πολιτική και πνευματική ηγεσία του καθεστώτος.

Για το είδος της προπαγάνδας που συνόδευσε την εξαγγελία, αποκαλυπτικό είναι ένα απόσπασμα από την «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» (3.6.73): «Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού, αφ’ ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσε το Εθνος προς τον Θεό, και αφ’ ετέρου θ’ αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό».

Η επιστημονική κοινότητα των 1.857 ελλήνων αρχιτεκτόνων δεν φάνηκε πάντως να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό. Τρεις διαδοχικοί διαγωνισμοί «προσχεδίων» και «ιδεών» μεταξύ 1970 και 1973 κατέληξαν σε φιάσκο: παρά τα τεράστια «βραβεία» που τους συνόδευαν (από 300.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, όταν ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα ήταν γύρω στις 4.000 δραχμές), οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν αντίστοχια 7, 35 και 31. Τελικά και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι – μάλλον δίκαια, αν κρίνουμε από τις μακέτες που δημοσιεύθηκαν μεταδικτατορικά στο «Αντί» (30.11.74). Ακόμη κι έτσι, 3.650.000 δρχ διανεμήθηκαν σε ελάσσονες «επαίνους».

Απείρως μεγαλύτερη τέχνη επιδείχθηκε στη διασπάθιση των χρημάτων.

(το προσχέδιο του Ναού)

Τον Ιούνιο του 1969 ανακοινώθηκε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για την οικονομική διαχείριση του «τάματος». Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του που δημοσιεύθηκε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου («Εστία» 19.1.1974), το «Ταμείο» εισέπραξε συνολικά 453.300.000 δρχ: 45,5 εκατομμύρια ως επιχορήγηση απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, 180 εκατομμύρια από «δωρεές, εισφορές, κλπ» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια. Ενα μέρος των «εισφορών» ήταν επίσης δημόσιο χρήμα (η Αγροτική Τράπεζα «πρόσφερε» π.χ. 10 εκατομμύρια), ενώ το υπόλοιπο προήλθε από το υστέρημα του φιλοχρίστου και φιλοθεάμονος κοινού – όπως ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που θυσίασε στο «Τάμα» ολόκληρο το εφάπαξ του (109.455 δρχ), εισπράττοντας «τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού δια του υπουργού Προεδρίας» («Νέα» 31.12.68).

Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο απολογισμό, το 90% των εσόδων είχε ήδη καταναλωθεί σε απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας»!

«Φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας», σχολίαζαν τις επόμενες μέρες τα «Νέα» (26.1.74). «Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν -λες από θαύμα- τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί. Πάντως κι οι πιο ολιγόπιστοι θαύμασαν το γεγονός ότι με εντελώς κανονικό τρόπο αναλώθηκε ολόκληρο το τεράστιο αυτό ποσόν για ένα έργο του οποίου ακόμα δεν κατάφεραν οι υπεύθυνοι να έχουν ούτε το σχέδιο. […] Αφού λεφτά δεν υπάρχουν πιά, αφού ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε να ξεχασθή».

«Εξ’ όνυχος τον λέοντα» και ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!!!

 

http://pnyka21os.wordpress.com/2012/04/20/%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: