βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Δελτίο τύπου της συζήτησης “Στήριξη της Ελληνικής Παραγωγής και δυνατότητες – προοπτικές του Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου στον Αστικό χώρο”

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 25 Μαΐου 2012

Δελτίο τύπου

 

Την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συζήτηση με θέμα την στήριξη της ελληνικής παραγωγής και τις δυνατότητες – προοπτικές του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου στον αστικό χώρο.

Αρχικά κατέθεσαν τις απόψεις τους για διαφορετικές όψεις του θέματος οι Γιάννης Σχίζας, Παναγιώτης Πανάγος και Νίκος Ντάσιος και στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, όπου τέθηκαν κάποια θέματα και εκφράστηκε από πολλούς η πεποίθηση πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την προώθηση τοπικών καταναλωτικών συνεταιρισμών και σύνδεσή τους με μορφές εναλλακτικού – αλληλέγγυου εμπορίου και ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Τα συμπεράσματα της συζήτησης συνοψίζονται επιγραμματικά στα εξής σημεία:

 1. Θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων σε όλο τον κύκλο παραγωγής ειδών διατροφής, που περιλαμβάνει το έδαφος, την καλλιέργεια και την υγεία παραγωγών και καταναλωτών.

 2. Διαμεσολάβηση για επίτευξη δίκαιης τιμής για τον παραγωγό (τιμή κόστους και ένα θεμιτό κέρδος) και τον καταναλωτή.

 3. Συνεργασία κοινών δράσεων ομάδων καταναλωτών και συντονισμός κοινών αγορών

 4. Απευθυνόμαστε σε μεμονωμένους παραγωγούς και παραγωγικούς ή μεταποιητικούς συνεταιρισμούς με κριτήρια ποιοτικά και εντοπιότητας.

 5. Ενισχύουμε παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες και εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε είδους μονοκαλλιέργεια, που δρα ενάντια στην οικολογική ισορροπία  αντιτίθεται στην με κοινωνικούς και πολιτιστικούς όρους ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.

 6. Θέτουμε ως μακροπρόθεσμο στόχο την ίδρυση πανελλήνιου καταναλωτικού – προμηθευτικού συνεταιρισμού στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού και τη συνεργασία μαζί τους,  με έμφαση στην προώθηση ελληνικών προϊόντων, με την μέθοδο της ανταλλαγής, την μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση στελεχών, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις υπηρεσίες.

 7. Αντιδρούμε και καταδικάζουμε έμπρακτα κάθε επέμβαση σε θέματα ελέγχου της τροφής από υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες ελληνικές ή ξένες. 

 8. Δραστηριοποίηση ομάδων καταναλωτών σε τοπική κλίμακα συνοικίες – δήμοι με σταθερά μικρά βήματα και στόχο ως ελάχιστο αριθμό τα 50 πρόσωπα, χωρίς συνδρομές και επιχειρηματική παρουσία.

 9. Εστιάζουμε στην επισιτιστική επάρκεια σε είδη, που διατηρούνται εύκολα (όσπρια, στάρι, λάδι, μέλι, κα).

 10. Ενισχύουμε και προβάλλουμε την κοινωνική προσφορά μας, με δράσεις και ενίσχυση οικογενειών, που χρήζουν άμεσης βοήθειας και συνεργαζόμαστε με άλλους τοπικούς φορείς.

 11. Προωθούμε την δράση για την παραχώρηση χρήσης δημόσιας γης, για την ανάπτυξη και εκπαίδευση στην αστική καλλιέργεια, με κοινωνικούς όρους.

 

 

 

Ως επίλογος κρίθηκε αναγκαίο από τους συμμετέχοντες να οριστεί νέα συνάντηση για τους ενδιαφερόμενους από τους δήμους Παπάγου – Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ψυχικού με αρχικό σκοπό :

 1. Την σύσταση ομάδων καταναλωτών ανά περιοχές ή δήμους

 2. Την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων (π.χ. κοινές αγορές, δημόσιες παρεμβάσεις, κλπ)

 3. Την δημιουργία κοινού ιστολογίου με αυτόνομη παρουσία κάθε ομάδας, σε κάθε σελίδα, με δική της ηλεκτρονική διεύθυνση, για δυναμική παρουσία στο διαδίκτιο

 4. Την σύνταξη μητρώου καταναλωτών (ένας εκπρόσωπος για κάθε οικογένεια) και παραγωγών (ανά είδος)

 

Σύντομα θα ανακοινώσουμε ημερομηνία για νέα συνάντηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: