βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Οι ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς των βουλευτών

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς των βουλευτών

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

 

Με δύο μήνες καθυστέρηση, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βουλή η πληροφορία ότι οι Ελβετικές Τράπεζες έστειλαν e mail στη Βουλή και λένε «όχι» στο αίτημά της να ανοίξουν λογαριασμοί Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία. Αίτημα για το οποίο σημειωτέον, είχαν συγκεντρωθεί υπογραφές από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην της ΝΔ, με τις οποίες εξουσιοδοτούσαν τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρούνται αδήλωτοι λογαριασμοί μελών του κοινοβουλίου, στην Ελβετία.

Οι Ελβετικές αρχές απάντησαν στο αίτημα με e mail σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου είχε προωθηθεί κατόπιν εκτιμήσεων του Ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη, πως η συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί ελληνικών καταθέσεων, καθυστερεί σκοπίμως.

«Οι πιο πολλοί βουλευτές δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία-και νομίζω πως τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο κ. Ζησιάδης.

Παπαδημούλης: Όλα μένουν στο σκοτάδι…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την αρνητική απαντητική επιστολή της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, δήλωσε:

«Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης και της Βουλής, τα ονόματα των Ελλήνων βουλευτών που σε καιρούς Μνημονίου έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, παραμένουν, προκλητικά, επτασφράγιστο μυστικό.

Η παραμονή επί μήνες στο συρτάρι, των διαδοχικών αρνητικών απαντήσεων της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αναπάντητα ερωτηματικά και απαιτεί εξηγήσεις για τους συνολικούς χειρισμούς των αρμοδίων. Στο σκοτάδι επίσης παραμένουν, χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση και κυρίως αποτέλεσμα, οι φήμες για λίστα με ονόματα δεκάδων Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι την κρίσιμη περίοδο έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και η οποία βρίσκεται και ερευνάται (;) από το ΣΔΟΕ.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί και σε αυτό το ζήτημα αλήθεια, διαφάνεια και καταλογισμό ευθυνών και όχι απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για λόγους εντυπώσεων, που οδηγούνται σε φιάσκο».

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και τα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου οφείλουν επιτέλους με ευθύνη και σοβαρότητα, να ανταποκριθούν έμπρακτα σε αυτή την αυτονόητη απαίτηση των Ελλήνων πολιτών».

http://www.eklogika.gr/news/11107

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: