βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

» ‘Οταν το σώμα μιλάει»

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 1 Οκτωβρίου 2012

 

 Ζέσταμα… ξεμπλοκάρισμα… εμπιστοσύνη… επικοινωνία… φως… χρώμα… γραμμές… καθρέφτης… δέντρο… εκκρεμές… ισορροπία… πάγος… κορμός… βάση… επίπεδα… όρια… χώρος… ρυθμός… χαλάρωση… κι άλλα πολλά!   Είναι λέξεις! που άμα τις προφέρει συνεχόμενα η φυσική γλώσσα, δηλαδή το ΣΩΜΑ, φτιάχνουν  μια ασύνδετη κι ακατανόητη πρόταση.  Μα, αν τύχει να τις προφέρει η ΨΥΧΗ της Susana Noemi Abigador γίνονται αμέσως κατανοητές μέσα απο μια γεμάτη, με ανθρώπινες ανάσες πρόταση, που ζεσταίνει καθενός ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ!!!  

Ο λόγος για όλα τα παραπάνω, είναι το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα  με τίτλο: “Οταν το σώμα μιλάει”, το οποίο δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις, γιατί… δεν έχει γραφτεί με λέξεις, γιατί… δεν έχει γραφτεί σε καμία γλώσσα.  Κι όμως διαβάζεται και γίνεται αμέσως κατανοητό!  γιατί… η συγγραφέας του, Susana Noemi Abigador, είναι απο τους λίγους ανθρώπους που δεν ξέχασε ή παραμέλησε τη γλώσα που μας χαρίζεται απο τη πρώτη στιγμή της γέννησής μας – τη γλώσα της “ψυχικής και σωματικής έκφρασης”.
   
Για τη συγγραφέα, “ΣΩΜΑ” και “ΨΥΧΗ” είναι αλληλένδετες έννοιες – πηγές του ανθρώπινου πλούτου. Οπως χαρακτηριστικά λέει: “Το σώμα ειναι το κουκούλι της ψυχής. Πλάθοντας με την κίνηση το περίβλημα, αφήνεις την ψυχή να πετάξει. Κι εκείνη, επιστρέφοντας, σου προσφέρει βαθιά Αρμονία. Έτσι, η κίνηση, προκύπτει αβίαστα και φυσικά! Τι αγαλλίαση! τι μελωδία!”

Θα ‘λεγε κανείς πως το “Οταν το σώμα μιλάει” είναι μεθοδολογία και ασκήσεις για τη σωματική έκφραση.  Δεν είναι έτσι!  Είναι κάτι παραπάνω!. Αναφέρεται σε μια πρακτική που εκπαιδεύει καρδιά, νου και σώμα, ενώ οι ασκήσεις που περιέχονται σ’ αυτό ξεπερνούν τα όρια του σώματος. Χρησιμοποιούν τη Σωματική Έκφραση ως εργαλείο που ανοίγει το δρόμο για την προσωπική έκφραση, τη διαδραστική επικοινωνία, τη βιωματική χαρά.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Susana Noemi Abigador, ζει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Εφτασε στη χώρα μας με μεγάλα χορευτικά βήματα, εξελίσσοντας στη διαδρομή την τέχνη και τον εαυτό της, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ενδιάμεσες στάσεις. Εμπνεύστηκε, οργάνωσε και αποκρυστάλλωσε τη Σωματική Έκφραση, και σήμερα την προσφέρει σχηματικά αλλά και απλόχειρα, μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου της. 
Η κάθε λεπτομέρεια, στο πως και το γιατί, καθεμιάς άσκησης γεννήθηκε και απαντήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πορείας συνεχούς διδασκαλίας. Μιας πορείας 30 χρόνων!

Σε ποιούς απευθύνεται το βιβλίο αυτό;  Αναμφισβήτητα, είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία για κάθε επαγγελματία δάσκαλο, νηπιαγωγό, εμψυχωτή, δάσκαλο υποκριτικής, χοροθεραπευτή, όμως σίγουρα αποτελεί κι ένα πολύτιμο ταξίδι για όποιον ενδιαφέρεται να περιπλανηθεί σε “ψυχή-σώμα-έκφραση”.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
 Η Susana Noemi Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 1972 αρχίζει να ασχολείται, ξεκινώντας στη Βραζιλία, με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό και το θέατρο, για να διαλέξει και να καταλήξει στη Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. 

Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές της με τον Augustin Bellusci στη Μαδρίτη στην Escuela de Artes Escenicas, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στη διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς. 
To 1986 έρχεται για να ζήσει στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει ήδη σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα συνεχίζει να διδάσκει καθημερινά Σωματική Έκφραση και Danza Vital, το σύστημα που η ίδια επινόησε. 
Από το 1988 μέχρι το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (Επιμορφωτικό Εργαστήριο Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Εκπαίδευσης) διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία. 
Από το 2000 διδάσκει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή “Μοντέρνοι Καιροί”, στο Παιχνιδαγωγείο, στο Μοτσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας κ.α. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στη χορογραφία της τραγωγίας Ιφιγένεια εν Αυλίδι, το 1990 και το 1999 στην Επίδαυρο, με τα Ελεύθερα Θέατρα Κύπρου στην τραγωδία Βάκχες στο Ηρώδειο, με το Θέατρο Φούρνος, με τον Δήμο Ζωγράφου κ.α.
Συνεχίζοντας την εκπαίδευση της, ανάμεσα σε άλλα, παρακολούθησε σεμινάρια χοροθεραπείας με το σύστημα της Maria Fux, σεμινάρια Πρωτόγονου Χορού με την καθηγήτρια της Σορβόννης F. Schott-Billmann, Ουδέτερης Μάσκας με τον Βέλγο καθηγητή Luc De Smet κ.α. 
Όμως για την Susana η μεγάλη εκπαίδευση έρχεται από τον πλούτο που της προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για εκείνην, αλλά και για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

http://oitheitses.wordpress.com/2012/03/29/%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: