βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Μονόφθαλμοι, Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 16 Μαΐου 2013

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι φασίστες και οι νεοναζί πιστεύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν το απόλυτο κακό. Θεωρούνται υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση στη χώρα, την εγκληματικότητα, τη διάδοση ασθενειών, τη νόθευση του ελληνικού γένους – για χίλια δυο. Ανάλογη και η συμπεριφορά τους. Ωμή, ανατριχιαστική, εγκληματική εναντίον των μεταναστών.

Στον αντίποδα, ένα μέρος προοδευτικών ανθρώπων έχει μεταφυσική άποψη για τους μετανάστες. Δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα από την ανέλεγκτη ροή μεταναστών και την αναπόφευκτη υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σε μια μικρή χώρα. Δεν ενοχλούνται από την ασφυκτική κατάσταση σε λαϊκές γειτονιές, όπως ο Αγιος Παντελεήμων, ούτε από την εν γένει αναστάτωση που μοιραία επιφέρει στους Ελληνες -αλλά και σε αλλοδαπούς κατοίκους που ενσωματώθηκαν- η κατακλυσμιαία παρουσία ξένων. Εννοείται ότι οι χειμαζόμενοι φτωχοδιάβολοι-μετανάστες, που αναγκάζονται να καταφεύγουν στο μικροέγκλημα, αλλά και οι συμμορίες ξένων (αμιγείς ή μεικτές με Ελληνες κακοποιούς) ουδόλως ή ελάχιστα απασχολούν τους εν λόγω προοδευτικούς.

 

Τραγικό το αποτέλεσμα: οι καλές προθέσεις και η εγνωσμένη ευαισθησία τους, η αυστηρή κριτική προς την πολιτεία και η σθεναρή στάση τους έναντι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταβάλλονται σε επιθετική δυσανεξία εναντίον των Ελλήνων κατοίκων που διαμαρτύρονται και αντιδρούν. Καμία έγνοια για τους γηγενείς και τους παλιούς μετανάστες, καμία κατανόηση ή κριτική τρυφερότητα. Στη θέση τους, ένας αφόρητος διδακτισμός, η επιθετική διάθεση και η καταγγελτική ευκολία. Φτάνουν μάλιστα ορισμένοι σε ανοηταίνουσες απλουστεύσεις, λέγοντας στους απελπισμένους του κέντρου, αλλά και γενικώς σε όσους προβληματίζονται από το μεγάλο αριθμό μεταναστών, ότι η ευθύνη βαρύνει την Ελλάδα, διότι ως… ιμπεριαλιστική χώρα αναγκάζει τους πληθυσμούς κάποιων χωρών να μεταναστεύουν.

 

Η μυωπική αυτή συμπεριφορά ενισχύει συνεχώς τη δυναμική της Χρυσής Αυγής. Δεν την αναχαιτίζει, όπως νομίζουν ορισμένοι. Ταυτόχρονα, υπονομεύει τον ευγενικό αγώνα συγκεκριμένων ανθρώπων και ομάδων υπέρ των μεταναστών, διότι φαίνεται -και είναι- μονομερής. Ετσι, συντηρείται μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη και οδυνηρή, τόσο για τους χειμαζόμενους μετανάστες όσο και για τους Ελληνες. Κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε πρωτίστως από την αβέλτερη πολιτεία, καθώς και από την απαράδεκτη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το εξοργιστικό Δουβλίνο ΙΙ.

 

ΥΓ. Διαστρεβλώθηκε πλήρως η ομιλία της Κικής Δημουλά για τους μετανάστες και την Κυψέλη. Αποσπάστηκαν ορισμένες φράσεις της και προέκυψε μια τερατωδία. Αιδώς Αργείοι! Ούτε ρατσιστικός είναι ο λόγος της ούτε ξενοφοβικός. Οσο για εκείνους που βρήκαν την ευκαιρία να αποδομήσουν το ποιητικό της έργο, τι να πεις; Το ασχημονείν είναι δικαίωμα. Οσο και η ανοησία…

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: