βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Έτσι εκνεύρισα τον Πάγκαλο (κοινώς, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι..)

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 22 Μαΐου 2013

Ο Greg Palast είναι ένας, εκ των πλέον επιτυχημένων, συγγραφέας των New York Times και τολμηρός δημοσιογράφος έρευνας, τα ρεπορτάζ του οποίου εμφανίζονται στο BBC Newsnight και στην εφημερίδα The Guardian. Ο Palast είναι ιδιαίτερα καυστικός με τους πλούσιους και τους ισχυρούς. Παρακολουθείστε τα ρεπορτάζ και τις ταινίες του στοhttp://www.GregPalast.com, όπου μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί του εγγράφως με ασφάλεια, σημειώνοντας στο έγγραφο σας τη λέξη “εμπιστευτικό”. Ιδού το άρθρο του που αφορά τα δικά μας….

My Big Fat Greek Minister

By Greg Palast for Vice Magazine

 

palast1

Δεν ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει το “Fat Bastard” ( Η μετάφραση δική σας…) ανάμεσα σε ένα πλήθος από πανέμορφες Ρωσίδες, βιομήχανους και μηντιάρχες στο Eurasia Media Forum στο Καζακστάν (κάτι σαν καρναβάλι για τους ανατολίτες ολιγάρχες). Αν μη τι άλλο θέλαμε και οι δυο απεγνωσμένα καφέ και ήμασταν στην ίδια ουρά.

Σε κάθε περίπτωση αποφεύγω να αναφέρομαι στο βάρος ενός ανθρώπου ή στην ηλικία του δεδομένων και των δικών μου μειονεκτημάτων. Αλλά ο συγκεκριμένος Fat Bastard” ( Η μετάφραση δική σας…) το αποζητά.

Είχα προσπαθήσει να βγάλω την εικόνα της κοιλιάς του από το μυαλό μου, αλλά ένα απόκομμα των New York Times βάραινε την τσέπη μου καθώς αναφερόταν στα υποσιτισμένα παιδιά των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα. Το άρθρο αρχίζει ως εξής:

ΑΘΗΝΑ: Ως διευθυντής του δημοτικού σχολείου, ο Λεωνίδας Ν….ς είναι συνηθισμένος να βλέπει τα παιδιά να παίζουν, να γελούν και να ονειρεύονται για το μέλλον. Αλλά πρόσφατα βλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που θεωρούσε αδύνατο να συμβαίνει στην Ελλάδα: τα παιδιά να παίρνουν μέσα από κάδους απορριμμάτων του σχολείου τρόφιμα. Και ένα 11χρονο αγόρι, ο Παντελής Π., έπεσε κάτω από τη πείνα στο σχολείο..

Ο Fat Bastard – ή, κατά κόσμον, Θεόδωρος Πάγκαλος, ηγετικό μέλος  του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), που αντιστοιχεί στην Ελλάδα στους Εργατικούς – σκέφτεται ότι τα ελληνάκια θα πρέπει να σταματήσουν να κοιλοπονούν από τη πείνα.

Ο Πάγκαλος, όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω φωτογραφία, δεν πέφτει κάτω από τους πόνους της πείνας. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος φαίνεται πιο πιθανό να γονατίσει από ωδίνες τοκετού, αν και κατά πάσα πιθανότητα, απλά δεν μπορεί να γονατίσει καθόλου.

Ο Πάγκαλος είναι γνωστός ως ο κατήγορος των Ελλήνων εργαζόμενων για τη φρίκη και την πείνα και τα  ερείπια που κάποτε ήταν η Ελληνική οικονομία. Ωστόσο, αυτός δεν φταίει για τίποτε. Μέχρι πέρυσι, και μέσα από τον πυρήνα της κρίσης, ήταν απλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Ελλάδα – σε τι να φταίει;

palast2

Ο Υπουργός Πάγκαλος είναι πολύ αγαπητός από τα στελέχη του τραπεζικού τομέα, από τους κερδοσκόπους -γύπες και από την Πρώσο Πρόεδρο Angela Merkel, επειδή έχουν, στο πρόσωπο του,  ένα γιγαντιαίο Έλληνα  που θα ξεστομίζει τους χρησμούς τους: ότι αυτό το έθνος κατέρρευσε ξαφνικά επειδή οι Έλληνες φτύνουν το κουκούτσι της ελιάς, επειδή είναι τεμπελχανάδες που δεν εργάζονται  περισσότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα και παίρνουν σύνταξη στην εφηβεία ώστε να αράζουν και να πίνουν ούζο επιδοτούμενοι από το κράτος.

Ο Πάγκαλος οδηγεί την Πέμπτη Φάλαγγα εναντίων των Ελλήνων, ζητώντας από το λαό να δεχτεί τους όρους της Γερμανίας, τους όρους της οικονομικής παράδοσης: λιτότητα, που σημαίνει περικοπές στα επιδόματα, στις συντάξεις, στις θέσεις εργασίας. Από αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες (27 τοις εκατό) είναι εκτός εργασίας.

Ενώ περιμέναμε στην  ουρά για καφέ, ο Fat Bastard μου είπε ότι όποιος διαμαρτύρεται για τα μέτρα λιτότητας, “Είναι φασίστας ή κομμουνιστής ή συνωμοσιολόγος”.

Δεν μου είπε σε ποια από αυτές τις τρεις κατηγορίες ανήκει ο 11χρονος που έπεσε κάτω απ τη πείνα.

Για την ιστορία, οι Έλληνες εργάζονται 619 περισσότερες ώρες ετησίως (βλέπε πίνακα) από ό, τι ο μέσος Γερμανός (και πολύ περισσότερο απ’ ότι οι Βρετανοί ή Αμερικανοί).

Αλλά για τον κόσμο, σύμφωνα με τον Πάγκαλο, τη  Μέρκελ και τα παπαγαλάκια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Ελλάδα πήγε στην κόλαση άπατη, επειδή ολόκληρο το έθνος, ξαφνικά μετατράπηκε σε τεμπέληδες απατεώνες.

Αλλά υπάρχει μια άλλη εξήγηση για το ναυάγιο και την καταστροφή: Η Ελλάδα είναι μια σκηνή εγκλήματος. Και οι εργαζόμενοι της δεν είναι οι δράστες του εγκλήματος, είναι τα θύματα -, εξαπατημένοι, με τις εθνικές βιομηχανίες τους να έχουν λεηλατηθεί και το Υπουργείο Οικονομικών τους στραγγισμένο από ρευστό εξ αιτίας οικονομικών παιχνιδιών.

Το 2001, η Ελλάδα πέρασε από τη δραχμή στο ευρώ. Η δραχμή ήταν αρκετά καλή, από την εποχή του Αριστοτέλη και πολύ καλή για τον τουρισμό, τη κύρια βιομηχανία στην Ελλάδα. Αλλά όταν ο «ήλιος-και-η διασκέδαση» τιμολογούνται εκ νέου σε ευρώ, οι τουρίστες κολύμπησαν σε όλη την Αδριατική ή πήγαν για κεφτεδάκια στη φθηνή τουρκική λίρα. Προ-ευρώ, οι  επισκέψεις τουριστών στην Ελλάδα ήταν περισσότερες από εκείνες στην Τουρκία κατά εκατομμύρια.

Με το Υπουργείο Οικονομικών να αιμορραγεί εξ αιτίας του σκληρού νομίσματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του κ. Πάγκαλου σε συνεργασία με την αντιπολίτευση κα μέσα από πολύπλοκες νομισματικές διαδικασίες προσπαθεί να κρύψει τις απώλειες από το κοινό και, το σημαντικότερο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γιατί η συγκάλυψη του ελλείμματος; Η απάντηση είναι ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα: είναι ένας ζουρλομανδύας, ένα σύνολο κανόνων που ασφυκτικά, για παράδειγμα, απαγορεύουν σε κάθε κράτος με νόμισμα το ευρώ να έχει έλλειμμα  άνω του 3% του ΑΕΠ.

Αυτό είναι αδύνατο σε μια ύφεση – για να μην πούμε απλά τρελό – εφ όσον απαιτεί μείωση των δημοσίων δαπανών, όταν οι δαπάνες είναι περισσότερο αναγκαίες. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία – τα έθνη που τράβηξαν τον κόσμο από το χείλος της κατάθλιψης – όλοι έτρεξαν ελλείμματα άνω του 3% τη κρίσιμη περίοδο.

Ρώτησα τη σύμβουλο οικονομικών Nomi Prins αν μπορεί να υπολογίσει το χρέος προς το ΑΕΠ της Αμερικής με τους κανόνες του ευρώ, και η ίδια εκτιμά ότι τα ελλείμματα του Ομπάμα –όχι στη κορύφωση της ύφεσης – φτάνουν στο 10,2 % του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα, φοβούμενη τον αποκλεισμό της από την ευρω-τρέλα, στράφηκε στην Goldman Sachs για βοήθεια. Για μία αμοιβή $ 400 εκατομμύριων (£ 263 εκατομμύρια), πλέον κάποιων αφανών αμοιβών, η Goldman Sachs ήταν πρόθυμη να μαγειρέψει τα βιβλία του κράτους με ένα περίπλοκο σύνολο των συναλλαγών επί παραγώγων. [Για τα στοιχεία της απάτης παραγώγων, ανατρέξτε στην ενότητα «Πώς η Goldman Απέλυσε την Ελλάδα».]

Δεδομένου ότι η απάτη ανακαλύφθηκετο 2009, το ελληνικό κράτος είχε να πληρώσει τους εξαπατημένους ομολογιούχους ένα ασφάλιστρο για την ασφάλιση έναντι αθέτησης των χρεών της χώρας. Η ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου $ 14,000 (£ 9,218) ανά οικογένεια, ανά έτος.

Όταν ήμουν ερευνητής συνεργαζόμενος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στις ημέρες που η  Αμερική προσποιούνταν ότι είχε ακόμα τη δικαιοσύνη, θα ονομάζονταν αυτό το κόλπο με τα παράγωγα “απάτη στην αγορά”. Θα χώναμε τους απατεώνες μέσα για τα καλά.

Έτσι, θα πρέπει να πληρώσει η Goldman; Όχι, σύμφωνα με τον Πάγκαλο, διότι – στην κοσμοθεωρία των αρχόντων μας – τα θύματα της απάτης είναι τόσο ένοχοι όσο οι θύτες. Ο Πάγκαλος έβγαλε ακόμα και ένα διάσημο (ή διαβόητο) σύνθημα, το : mazi-ta-fagame. Αυτό στα ελληνικά θα πει  ”τα φάγαμε όλοι μαζί” (ένα δείγμα του οποίου χρησιμοποιήθηκε σε ένα τραγούδι των Plastic Flowers).

Αλλά τα ορατά στοιχεία δείχνουν ότι ο  Πάγκαλος, και όχι ο μικρός Παντελής που έπεσε κάτω με στομαχόπονο λόγω πείνας – έφαγε όλες τις πίτες.

Η μαζική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε χαμηλές τιμές σνίτσελ έχει τραβήξει τους Γερμανούς κερδοσκόπους να βουτήξουν τα κουτάλια τους, αν και η Ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας διαμαρτύρεται για τη καταβρόχθιση των περιουσιακών στοιχείων από τους Έλληνες «πρίγκιπες».

Ήμουν έτοιμος να καλέσω τον υπουργό Πάγκαλο σε γεύμα για να εξετάσουμε τις θεωρίες του, αλλά έφυγε με μια παχυδερμική ντρίπλα όταν τον ρώτησα για τη Geir Haarde. Haarde, πρώην πρωθυπουργό της Ισλανδίας, που κρίθηκε ένοχος για συγκάλυψη ποινικώς κολάσιμων γνώσεών του για την απάτη που χρησιμοποιήθηκε από τις τράπεζες της Ισλανδίας πριν λιώσουν την οικονομία της χώρας.

Ρώτησα το Fat Bastard, «Νομίζετε ότι εσείς στην ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάτε στη φυλακή για παρόμοια συμπεριφορά;»

Ίσως γι ‘αυτό ο υπουργός Πάγκαλος δεν ήθελε να έρθει για φαγητό μαζί μου

http://www.vice.com/en_uk/read/my-big-fat-greek-minister

http://psithyroi8.wordpress.com/2013/05/22/%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: