βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΡΙΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΣΜΟ

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 10 Μαρτίου 2015

Δεν είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τους ΑΝΕΛ. Στους πολιορκημένους είμαι κι εγώ.

του Κωνσταντίνου Μπλάθρα

«Και τι σας έλειπε, και τι κακό είδετε από τον Τούρκο; Δεν σας άφηνε φαητά, δούλους, περιβόλια;» Μ’ αυτά τα λόγια βάζει ο ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός, την κακάσχημη και κακόψυχη «Γυναίκα της Ζάκυθος» να απαντά στις Μεσολογγίτισες που της γυρεύουν βοήθεια στο σπίτι της, ενώ η πόλη τους βογκά από τις κανονιές της πολιορκίας. Για να πει παρακάτω τα πιο πικρά ακόμα: «Σας είπα εγώ ίσως, να χτυπήσετε τον Τούρκο, που ερχόστενε τώρα σ’ εμέ να μου γυρέψετε και να με βρίσετε;» Και παίρνωντας, αυτή η θανάσιμη «έχθρισσα του έθνους», όπως τη βαφτίζει ο Σολωμός, τη θέση του δυνάστη, βάζει ακόμα και το Θεό στους λογαριασμούς της: «Και πώς εμπόρειε ποτέ του να υποφτευτεί (ο Τούρκος) τέτοια προδοσία; Το ‘θελε ο Θεός;» (1)
Ο παραπάνω διάλογος επαναλήφθηκε με άλλους πρωταγωνιστές όλες τις προηγούμενες μέρες, κατά τη διαπραγμάτευση και ύστερα της ελληνικής κυβέρνησης με τους κακάσχημπυς και κακόψυχους δανειστές μας. Κι αν για τον Σόιμπλε είναι φυσικό να απαντάει έτσι, πράγμα αφύσικο και όντως δαιμονικό —όπως το φωτίζει κι ο ποιητής— είναι να παίρνουν τη θέση του και κάμποσες «κυράδες της Ζάκυθος», πίσω στην πατρίδα.-
Η «επανάσταση», που κίνησε η νέα ελληνική κυβέρνηση κατά των τοκογλύφων δανειστών, με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφείας του ελληνικού λαού —δεν μιλάω μόνο για τη μετρημένη στην κάλπη ψήφο—, δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να κερδηθεί σε μια ή δυο εβδομάδες. Δεν έχω σκοπό εδώ να μιλήσω αναλυτικά για τη «λίστα Βαρουφάκη» και την «ήττα», που βιάστηκαν να διαβάσουν πολλοί σ’ αυτή. Αυτό που λίγοι αντιλήφθηκαν και που τώρα μόλις αρχίζει να φανερώνεται, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, αυτή τη στιγμή παραμένει όμηρος στα χέρια του Σόιμπλε, καθώς τα δανειακά κανόνια δεν εσίγησαν, αλλ’ έσφιξαν την πολιορκία. Το Γιούρογκρουπ, όπως δείχνει και η απάντηση Ντάισενμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο, συμφώνησε μεν σε τετράμηνη παράταση της πολιορκίας μας, χωρίς όμως λύσει τον κλοιό: «αν υπάρχει πρόοδος, τότε μπορούν να λάβουν χώρα εκταμιεύσεις». Πράγμα που απλά σημαίνει, όπως το είπε κιόλας ο πρωθυπουργός, ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε, ούτε τελείωσε, ούτε έχει κριθεί.
Η «επανάσταση» μπορεί να κηρύχθηκε άκαιρα, όπως μερικοί με επιχειρήματα υποστήριξαν. Και να ‘χε συνάμα μεγαλοϊδεατικά στοιχεία, όπως εκείνος ο απίθανος νόμος που θα καταργούσε αυτοστιγμεί τους 500 νόμους του Μνημονίου —η αριστερή εξαγγελτική αμετροέπεια σε όλο της το μεγαλείο. Πλην όμως, η «επανάσταση» κηρύχθηκε. Και το κατάλαβε όλος ο πλανήτης, που εβδομάδες τώρα συζητά και πέρνει θέση, άλλος με τα κανόνια του Σόιμπλε, άλλος με τους πολιορκημένους Έλληνες, πού όλοι τώρα βλέπουν ότι τιμωρήθηκαν να γεμίζουν ένα βαρέλι δίχως πάτο. Μόνο οι «κυράδες της Ζάκυθος» μοιάζει να μην το πήραν είδηση πως δεν έχουμε τώρα πια πολλές επιλογές, εκτός από μία: να ενισχύσουμε την άμυνα της πολιορκίας. Να στηρίξουμε τη δύναμη της κυβέρνησης να πει ξανά ΟΧΙ.
Είναι νομίζω φανερό πια, πως το ελληνικό δράμα δεν έληξε την Καθαρά Δευτέρα. Μόλις τώρα μπήκαμε στη στενή και τεθλιμμένη Σαρακοστή. Σε λίγο τα κανόνια πάλι θα ηχήσουν —οι Γερμανοί ήδη μιλούν για τρίτο κύκλο δανεισμού-Μνημονίου— και θα πρέπει πάλι να σταθούμε γυμνοί στο κριτήριο του Ντάισενμπλουμ. Συγχωρέστε μου όλη αυτή την παραβολή. Δεν είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τους ΑΝΕΛ. Στους πολιορκημένους είμαι κι εγώ. Ο αγώνας όμως δεν κρίθηκε. Ο Βαρουφάκης στάθηκε απέναντί τους με ένα επιχείρημα αληθινό: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Κάποιοι το έχουν ήδη καταλάβει. Οι πασάδες όμως της Ε.Ε. θέλουν, για το δικό τους συμφέρον, να λήξει αιματηρά η πολιορκία. Και να είσαστε σίγουροι ότι ετοιμάζονται για γενική επίθεση.
Μέσα σ’ αυτή την ατμόφαιρα, αυτή τη στιγμή προέχει αφ’ ενός μεν ο λαός να μείνει ενωμένος —τ’ ακούς κ. Σαμαρά; Γιατί αν περάσει εν τέλει το σχέδιο Σόιμπλε για τρίτο Μνημόνιο, τότε όλοι θα χαθούμε.
Αφ’ ετέρου, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιμείνει στα άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να εκπονήσει γρήγορα ένα άμεσο σχέδιο εσωτερικής διάσωσης (η πάταξη της ανομίας και της φοροδιαφυγής είναι καλή αρχή. Μένει να δούμε το πώς θα γίνει) και οικομικής ανάκαμψης.
Το κυρίως πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, και ελπίζω να έχει την επίγνωσή του, είναι πως και τα δύο ζητούμενα, δηλαδή η πάταξη της ανομίας και της φοροδιαφυγής και η επ’ οφελεία του ελληνικού λαού οικονομική ανάκαμψη, σκοντάφτουν πάλι στους πασάδες του Σόιμπλε. Γιατί δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει ότι η διεφθαρμένη διαπλοκή είναι το κύριο όπλο των πολιορκητών για να επιβάλλουν τους όρους τους. Ούτε, φαντάζομαι, υπάρχει πια αμφιβολία καμμιά πώς όλα τα μέτρα «εκσυγχρονισμού», που πρότεινε το Μνημόνιο, δεν είχαν στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά την κατίσχυση των ανταγωνιστών της. Αυτό που τα τελευταία χρόνια βαφτίστηκε «εκσυγχρονισμός», στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν ήταν παρά οι εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα παραμείνει δια παντός μια αποικία χρέους.
Ο καιρός, θέλω να πω, που έχουμε μπροστά μας, είναι καιρός αγώνα, σύνεσης και μαχητικότητας, που προϋποθέτουν την ενότητα, εάν βέβαια θέλουμε να σωθεί το Μεσολόγγι.
Εάν πάλι θέλουμε να αποδείξουμε είτε ανώριμη εφηβική αριστεροσύνη είτε —σε μια συμμαχία λυκοφιλίας— το πόσο δίκιο είχαν οι μνημονιακές-δοτές κυβερνήσεις, που με πρώην κυβερνητικούς και δημοσιογράφους-Γενίτσαρους έχουν βαλθεί να φωνάζουν: «και τι κακό είδετε από τον Τούρκο;», τότε είμαστε άξιοι της κακής μας τύχης.
Καλή Σαρακοστή, αδέρφια!

(1) Διονυσίου Σολωμού, Ποιήματα και πεζά, επιμέλεια-εισαγωγές Στυλιανός Αλεξίου, εκδόσεις Στιγμή, Αθήνα 199

Εφ. Χριστιανική, φ. 935, 26 Φεβρουαρίου 2015

https://ftouxelefteria.wordpress.com/2015/03/10/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: