βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

Λαγκάρντ στον Τσίπρα: Κάνε το Πρόγραμμα ιδιοκτησία σου…

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 30 Ιουλίου 2015

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μη βιώσιμο «κήρυξε» το ελληνικό χρέος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και επέμεινε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του, ως βασικό στοιχείο της υλοποίησης του Ελληνικού Προγράμματος, το οποίο ζητά να γίνει ιδιοκτησία της χώρας και της κυβέρνησής της, για να έχει πιθανότητες εφαρμογής.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε για δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έθεσε τους τέσσερις στόχους και τις προϋποθέσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η Ελλάδα για να εξέλθει της κρίσης:

Πρώτον: Εφικτούς δημοσιονομικούς στόχους.

Δεύτερον: Πειστικές δαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Τρίτον: Επαρκή χρηματοδότηση του Ελληνικού Προγράμματος και,

Τέταρτον: Αναδιάρθρωση του χρέους, που κατέχει ο δημόσιος τομέας (εννοεί τις χώρες της Ευρωζώνης και τις κεντρικές τράπεζες).

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση του χρέους έγινε και το 2012 και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «γίνεται ευρέως αποδεκτό πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

Υπογράμμισε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχουμε αναλύσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και έχω πει κατ’ επανάληψιν ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση, διότι νομίζω ότι γίνεται μία κοινά αποδεκτή θέση ότι με ένα χρέος που ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί να φτάσει στο 200% με το ιστορικό της χώρας, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης του χρέους».

Αναφερόμενη στην ανάγκη ιδιοκτησίας του Προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε ότι έλαβε επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με πρόσκληση για επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα για να γίνει διαπράγματευση για νέο Πρόγραμμα. Τόνισε ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος εφαρμόζεται στην πράξη». Σύμφωνα με πληροφορίες είναι απαίτηση του Ταμείου να συμβεί αυτό και αποτελεί προϋπόθεση, όπως τονίζεται, για την επιτυχία του.

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Ο πολιτικός θόρυβος είναι απαραίτητος καμία φορά. Ομως απαιτούνται «πράξεις και όχι δογματισμοί» («deeds, not creeds»). Η ιδιοκτησία θα αποδειχθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα γίνουν οι προτάσεις, οι συζητήσεις πολιτικής και θα ψηφισθεί η νομοθεσία. Και στο δεύτερο θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στην πράξη».

Για την Ευρωζώνη το μήνυμα της είναι πιό αισιόδοξο από το παρελθόν. Σημείωσε ότι «στρίβει την γωνία», παρά τον «τρόμο» που προκάλεσε πρόσφατα η Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές στην ζώνη του ευρώ.

 

 

http://mignatiou.com/2015/07/lagkarnt-ston-tsipra-kane-to-programma-idioktisia-sou/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: