βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα"

Ηλεκτρονικός χώρος ενημέρωσης και σχολιασμού

ΑΦΘΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ!

Posted by βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" στο 6 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΡΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΑ!

Η υπόθεση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά κυρίως στις απέραντες θαλάσσιες περιοχές της  Ανατολικής Μεσογείου, λαμβάνει μια νέα συγκλονιστική τροπή, μετά την ανακάλυψη πολύ μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ σε περιοχή που εφάπτεται με τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου αλλά και τη βεβαιότητα, σχεδόν, για ύπαρξη, περίπου, ανάλογων αποθεμάτων στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης-Αιγύπτου-Κύπρου, μαζί  και στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας-Καστελλόριζου-Κύπρου!

Οι διαγραφόμενες εξελίξεις στον υποθαλάσσιο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου είναι βέβαιον ότι δεν θα αλλάξουν σε βάθος μόνο το γεωφυσικό αλλά και τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, πράγμα που πιθανότατα να αναζωπυρώσει παλιές και να τροφοδοτήσει, δυστυχώς, νέες σφοδρές εντάσεις, σκληρές αντιπαραθέσεις, και, ίσως, ανεπιθύμητες συγκρούσεις!

Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας, προφανώς για να μην ενοχλήσουν το κατεστημένο της Άγκυρας αλλά και το αμερικανονατοϊκό πλέγμα «συμμαχίας» , κρύβουν ως η στρουθοκάμηλος το πρόβλημα των υδρογονανθράκων, ενώ παρασκηνιακά αναζητούν διεξόδους «συνεκμετάλλευσης» των οποιονδήποτε κοιτασμάτων με εκχώρηση στην πράξη κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και με πλήρη παραβίαση του ισχυρότατου Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας!

Όλα δείχνουν ότι με τους ως άνω απαράδεκτους προσανατολισμούς συνδέεται η επίσκεψη  αυτές τις μέρες του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όπου η Τουρκία διοργανώνει συνάντηση πρέσβεων με θέμα: «Η τουρκική οπτική για την παγκόσμια και την περιφερειακή τάξη, μια διπλωματία με όραμα!»

Είναι πολύ χαρακτηριστικό για τη στάση των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων ότι έχουν δώσει πράσινο διαβατήριο στο ευρωπαϊκό ταξίδι της Τουρκίας, χωρίς να θέσουν ως ελάχιστη, έστω, προϋπόθεση την κύρωση από μέρους της Άγκυρας της Συμφωνίας για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, πράγμα που θα επέλυε, σχεδόν, αυτομάτως, τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, που μπορεί να αποδειχθούν και οξύτερες!

Στο μεταξύ, άμεσες ενέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κύπρο, εισηγείται, με δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια. 

Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο, ο οποίος έχει στενή συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, οι επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί -αλλά και αυτή του Ντ.Μεντβέντεφ που προηγήθηκε- δεν είναι άσχετες και με το νέο ενεργειακό χάρτη και τη νέα γεωπολιτική στρατηγική που διαμορφώνεται για τη μείζονα περιοχή, κάτι που δεν πρέπει να αφήσει αμέτοχη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το «ΛΕΒΙΑΘΑΝ», το οποίο περιέχει 0,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια.

«Οι χαρτογραφημένες εικόνες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Τamar και Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Οικόπεδο 12 και όχι μόνο) μιλάνε από μόνες τους», τονίζει ο κ. Κονοφάγος.

Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα, από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα, φθάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα, σημειώνει και προσθέτει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Αναλύοντας τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κονοφάγος λέει ότι διαπιστώνεται πως υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου.

Επίσης, προτείνει να τεθούν επί τάπητος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων οι δυνατότητες συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να καθοριστούν επίσημα τα όρια των Οικονομικών Ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Καταλήγοντας, ο κ. Κονοφάγος εισηγείται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1976:2011-01-03-07-41-27&catid=86:expolitiki&Itemid=268

Σχολιάστε